Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© shawn hempel dreamstime.com Elektronikproduktion | 07 december 2012

Fredrik Berghel om Inissions köp av MikroMakarna

Under gÄrdagen stod det klart att Inission köper branschkollegan MikroMakarna. Det innebÀr att man nu vÀxer norrut, i Pajala. Evertiq har varit i kontakt med koncernchef Fredrik Berghel.
Varför bestÀmde ni er för att köpa MikroMakarna?

- Det Àr en lÄng historia men man kan vÀl sammanfatta den med att vi har tillvÀxtambitioner. Vi vill vÀxa, dels organiskt och dels genom förvÀrv. Egentligen Àr historien inte konstigare Àn att vi brukar fÄ brev frÄn företagsmÀklare som undrar om vi vill sÀlja. Vi svarade att 'nej vi vill inte sÀlja, vi vill köpa'.

- Ska man ta en lÀngre historia Àr det sÄ att MikroMakarna kompletterar oss i Inission vÀldigt bra. Dels Àr det ett nytt geografiskt omrÄde och det finns nÀstan inget överlapp pÄ kundsidan. Men sedan Àr det ocksÄ sÄ att det Àr ett oerhört fint och vÀlordnat företag med bra kundportfölj och skickliga medarbetare.

Inission har ju expanderat i storstadsregionerna. Nu expanderar ni norrut. Vad innebÀr det?

- Det man mÄste komma ihÄg Àr att det som Àr lÄnga strÀckor för oss i södra Sverige Àr ingenting för de som bor i norr. I Pajala tycker man att LuleÄ ligger nÀra. Och det Àr ocksÄ ett bra lÀge. FrÄn högskolan i LuleÄ kommer nÀmligen mycket spin off-projekt. Dessutom har MikroMakarna nÄgra av sina största kunder i MÀlardalen.

Hur kommer det sig att förvÀrvet görs just nu nÀr mÄnga upplever marknaden som lite ostadigare?

- Generellt kan man sÀga att lÄgkonjunkturer driver förÀndring mer Àn högkonjunkturer gör. Det Àr dÄ man kan se om sitt hus. MikroMakarna har dessutom inte kÀnt av nÄgon nedgÄng alls. Hos Inission har vi vÀl kÀnt av lite motvind pÄ totalen. Men dÄ ska man veta att förra Äret var extremt med sin ökning. I Är hamnar vi kanske 10 procent sÀmre.

MÄnga av era branschkollegor har tvingats sÀga upp visstidare och varsla. Hur ser det ut för er del?

- Vi har ocksÄ tvingats krympa lite inom antalet visstidsanstÀllda nu nÀr marknaden har haft en pyspunka som tickat pÄ. Samtidigt ser vi nu att vi gör ett bÀttre november-december i Är Àn vad vi gjorde förra Äret. Det var ju under det föregÄende Äret som allting bromsade. Sen har det varit lite upp och ner. Det tog sig i mars men sÄ föll det igen.

Och till sist, hur ser ni pÄ nÀsta Är?

- VÄrt huvudscenario Àr att vi Àr nÀra botten nu. Samtidigt tror vi inte att det blir vÀldigt mycket bÀttre 2013. DÀremot Àr det intressant med vÄra kunder. Vi har en bred bas och vi kan inte se att det finns nÄgra specifika branscher som gÄr ner mer Àn andra.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2