Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© jackie-egginton-dreamstime.com Elektronikproduktion | 11 december 2012

Stort forskningsbidrag till elektroniska landvinningar

Magnus Berggren, professor i organisk elektronik pÄ Linköpings universitet, fÄr 15 fria forskarmiljoner frÄn Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. Pengarna ska gÄ till den forskning som bedrivs inom fÀltet.
Forskargruppen har under senare tid kunnat stÄ för flera framgÄngar, inrÀknat vÀrldens första tryckbara transistor som kan drivas vid lÄga spÀnningar, byggd i billig plast.

I vÄras presenterades ocksÄ det första kemiska chipet, en nyhet som gav genklang över hela vÀrlden. LaddningsbÀrarna i chipet bestÄr av kemiska Àmnen med olika funktioner, nÄgot som innebÀr att det blir möjligt att styra och reglera cellernas signalvÀgar i mÀnniskokroppen.

TvÄ omrÄden Magnus Berggren nu vill förstÀrka Àr bioelektroniken och den grundlÀggande komponentforskningen.

- Bioelektroniken Àr ju ett av de mest spÀnnande omrÄden vi har just nu, sÀger han.

Den stora utmaningen Àr att snabba upp de bioelektriska kretsarna. De behöver bli snabbare för att vara till verklig nytta, som att anvÀndas i proteser eller nyttjas för att avvÀrja ett epilepsianfall.

- Trampar man pÄ en spik tar det ett tiotal millisekunder innan man lyfter pÄ foten och den hastigheten vill vi slÄ. Inom nÄgot Är ska vÄra kemiska kretsar vara snabbare Àn nervsystemet, sÀger Magnus Berggren.

Det andra omrÄdet handlar om att styra och reglera elektrokemin i ledande polymerer.

- Just nu vill vi bara förstÄ hur det fungerar. Det Àr ett projekt som Àr till för att lÀra.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2