Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© franz pfluegl dreamstime.com Elektronikproduktion | 19 december 2012

Top10 PV-marknadsprognoser för 2013

Sydafrika och RumÀnien Àr PV-marknaderna att hÄlla koll pÄ 2013, förutspÄr Marknadsanalytikerna pÄ IHS.
"Solcellsindustrin Àr mitt uppe i en vridande förÀndring och brottas med nedskÀrningar av statliga incitament och en störtdykning av priser som har skadat leverantörer vÀrlden över, skakas av handelstvister mellan sina stora spelare, och lamslÄs av en splittrad global ekonomi", sÀger Ask Sharma, Solcellsforskning vid IHS. "Men det finns ett par ljuspunkter framÄt: Solcellsinstallationer Àr pÄ uppgÄng, tekniken blir allt mer effektiv, och en svag EU-marknad skakad av finansiell oro kommer att uppvÀgas av en uppstigande Kina och USA."

Nedan Àr 10 prognoser för 2013 frÄn IHS team för solcellsforskning.
  1. Den globala PV-marknaden kommer att uppnÄ en tvÄsiffrig installationstillvÀxt 2013, men marknadsintÀkterna kommer att falla till 75 miljarder dollar. Branschens intÀkter, mÀtt som systempriser multiplicerat med den totala gigawatt installerad, toppade pÄ 94 miljarder dollar under 2011, men föll kraftigt till 77 miljarder 2012. IntÀkter berÀknas minska igen under 2013 till 75 miljarder dollar pÄ grund av lÀgre volymtillvÀxt och fortsatta prisminskningar, med tanke pÄ att komponenterpriserna fortsÀtter att falla.
  2. Solpanelindustrin kommer att konsolidera ytterligare 2013. Nu nÀr 2012 kommer till sitt slut, kommer fÀrre Àn 150 företag finnas kvar i photovoltaic upstream value chain, frÄn drygt 750 företag under 2010. De flesta av konsolideringen kommer att innebÀra att företag gÄr i konkurs helt och hÄllet. MÄnga integrerade aktörer, sÀrskilt de baserade i Kina, kommer att stÀnga igen under 2013. Den stora kostnaden för konstruktion och drift av anlÀggningar som Àr underutnyttjade kommer att vara mer Àn vad mÄnga kan hantera ekonomiskt.
  3. Priserna för PV-moduler stabiliseras under den andra halvan av 2013 allt efter som utbudsöverskottet lÀttar. Trots en drastisk nedgÄng i priserna lÀngs distributionskedjan för kisel (sedan mars 2011), kommer solcellspriser stabiliseras i mitten av 2013. FörÀndringar i marknadsdynamiken kommer att hjÀlpa till att ÄterstÀlla balansen pÄ tillgÄng och efterfrÄgan globalt.
  4. Handelskrig kommer rasa under 2013, vilket ger ett fÄtal vinnare. FrÄn november 2012, fanns det sex olika fotlöpande handelsfall som involverande Kina, Europa, USA och Indien. Denna cykel av pÄföljd och vedergÀllning kommer inte att lösa det grundlÀggande problemet med överkapacitet som plÄgar den globala PV-industrin.
  5. Sydafrika och RumÀnien kommer att uppstÄ som PV-marknaderna att hÄlla koll pÄ 2013. LÀnderna kommer nÀsta Är att expandera frÄn praktiskt taget inga solvÀrmeanlÀggningar alls till en kapacitet pÄ flera hundra megawatt. Upptag i bÄda marknaderna drivs av olika faktorer. I Sydafrika kommer PV-tillÀggen huvudsakligen frÄn de anbud som tilldelats 2012, i RumÀnien, kommer den drivande tillvÀxten vara gröna certifikat (GC) system som kommer att stanna pÄ plats till 2014.
  6. TvÄsiffrig avkastning kommer fortfarande vara möjligt för det europeiska PV-projektet under 2013. Med subventionssystem som för nÀrvarande finns, kan alla EU-lÀnder fortsÀtta att erbjuda attraktiva villkor för bÄde privata och institutionella investerare.
  7. Solceller kommer att övertrÀffa vind i USA. 2013 utgör en viktig milstolpe, som representerar den första gÄngen som nya amerikanska solcellskapaciteten kommer att vara större Àn den som görs av vind. Detta Àr delvis ett resultat av den kortsiktiga osÀkerheten över den statliga produktionen av skattereducerad vindkraft. Men det Àr ocksÄ en Äterspegling av solcellers ökade konkurrenskraft som en form av förnybar elproduktion.
  8. Kina kommer att bli vÀrldens största PV-marknad. Totala solcellsanlÀggningar i Kina nÀsta Är förutspÄs överstiga 6 gigawatt, vilket gör att landet övertrÀffar Tyskland som den stösta solcellsmarknaden pÄ planeten.
  9. Energilagring kommer att förÀndra solcellsindustrin. Batterier ses alltmer som ett attraktivt sÀtt att behÄlla PV-el, man kan pÄ sÄ vis lÄta folk anvÀnda kraften senare under dagen och dÄ undvika att betala höga priser för el frÄn det fasta nÀtet. IHS prognostiserar att det kommer att ske ett stort hopp i antalet bostÀder med solcellssystem med bifogade batterier nÀsta Är.
  10. Ny teknik kommer att Äteruppliva utrustningsleverantörers möjligheter. FörbÀttrad teknik kommer att hjÀlpa PV-tillverkare att minska kostnaderna, öka marginalerna och slutligen skilja sig frÄn konkurrenterna. En sÄdan inriktning skapar en möjlighet för bÄde tillverkare och leverantörer av utrustning att fÄ större intÀkter.

En omfattande vitbok med mer information om var och en av punkterna frÄn IHS hittar du hÀr
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2