Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© william87-dreamstime.com Analys | 01 februari 2013

Kommer vändningen nu?

Sinf, Svensk Industriförening, slÀpper nu sitt Inköschefsindex. Och det tycks peka uppÄt för svensk industri.
Rapporten drar följande slutsatser:

- PMI (Purchasing Manager Index)-totalt ökade med 4,6 indexenheter till 49,2 i januari frÄn 44,6 i december förra Äret. Den kraftiga uppgÄngen i indexet innebÀr att den svenska industrikonjunkturen har stabiliserats efter fjolÄrets nedgÄng.

- Samtliga fem delindex steg i januari. OrderingÄngen och produktionen svarade för de största positiva bidragen till att PMI-totalt ökade, men det var endast delindexen för produktionen och leveranstiderna som befann sig i tillvÀxtzonen. SysselsÀttningen i industrin fortsatte att sjunka, Àven om indexet steg marginellt.

- Industriföretagen reviderade upp sina produktionsplaner och indexet steg till 54,8, den högsta nivÄn sedan i somras. Detta kan vara en tidig signal om en annalkande vÀndning i den svenska industrikonjunkturen.

- PrisnedgÄngen pÄ leverantörernas rÄ- och insatsvarupriser upphörde under Ärets första mÄnad. Indexet hamnade över 50-strecket (50,4) för första gÄngen sedan april 2012, men visar dock alltjÀmt pÄ ett begrÀnsat pristryck frÄn leverantörsledet.

PMI, Purchasing Managers Index, omfattar bland annat uppgifter om orderingÄng, produktion, sysselsÀttning, leveranstider och lager av inköpt material. PMI publiceras den första vardagen i varje mÄnad.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-11 20:28 V11.10.27-2