Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© victor-habbick-dreamstime.com
Analys |

När robotarna tog våra jobb

Vi lever i en tid som välsignats med teknologins snabba framfart. Men det är också en tidsålder som tvingas möta nya problem: ”Teknologisk arbetslöshet” är ett av dem.

Vi lever i vad som antagligen är en väldigt intressant och definierande tidpunkt i den mänskliga historien. Framstegen inom kommunikationsteknologi har gjort världen ”mindre” än någonsin tidigare. Varje år ser nya enheter och maskiner dagens ljus. Men finns det en mörkare sida bortom det positiva med tillgängligare teknologi och bättre artificiell intelligens? En bild på Tv-skärmen; en stor lagerlokal fylld från golvet hela vägen upp av lådor innehållande reservdelar. Hyllorna sträcker sig mot taket i den höga industribyggnaden, men ger ytterst få ledtrådar till att det här kanske är en ny begynnande era. Det är tomt på arbetare, slående tomt. Små robotiserade truckar rusar över golvet, hämtar lådor och bär dem vidare med en fart som människor skulle ha svårt att överträffa.
"Som en ödets ironi är det också vad som möjliggjort att produktion flyttas hem från lågkostnadsregioner och tillbaka till Europa och USA."
Med en bakgrund som historiker minns jag en bokpassage. Sammanfattat löd den att under 1700-talet gjordes 90 procent av allt arbete för hand. 300 år senare är andelen nere på 10 procent (i världens industrialiserade delar). Under de senaste 20 åren har det datoriserade samhället reformerat industrin som vi arbetar inom. Det gäller egentligen för alla tillverkande industrier. Automatisk produktion är inte någon nyhet. Väderkvarnar och vattenhjul har länge gett oss behövliga handtag. Men, för första gången, är billiga robotar så pass avancerade att de på allvar tävlar med människor om arbeten på mer storskalig nivå. Som en ödets ironi är det också vad som möjliggjort att produktion flyttas hem från lågkostnadsregioner och tillbaka till Europa och USA. Problemet är att det inte nödvändigtvis skapar några enorma mängder arbeten för de som sades upp när produktionen först flyttade. Som ett exempel hörde jag nyligen en analytiker tala om att den amerikanska ekonomin nu är på uppgång. Men, tillade han, på grund av att produktionen automatiserats kommer arbetslösheten att förbli hög. Det vore inte rättvist att inte nämna skeptikerna. Vissa analytiker avfärdar ”teknologisk arbetslöshet” som vanlig rädsla för teknologi, på samma sätt som människor våndades när TV eller dator gjorde sina intåg. Ett tungt namn inom området - Andrew McAfee, medförfattare till boken "Race Against the Machine", tror dock att vi bara sett toppen av isberget så här långt. I en artikel i Forbes förklarar han att automationen kan ses som en exponentiell kurva. I början är siffrorna enkla att ta in och förstå, 1, 2, 4. Men ju högre upp man kommer desto snabbare går utvecklingen och desto svårare är den att förstå. Förutom det faktum att en enorm tillväxt finns att vänta. Så hur bekämpar vi då detta? Ingen vet, än så länge. Människor kommer, inom en nära överskådlig framtid, att ha den viktigaste rollen i avancerad produktion och forskning samt utveckling. Men, som någon pekade ut i samband med Foxconns plan att skaffa en miljon produktionsrobotar; företaget lär knappast behålla sin 1,2 miljoner starka arbetsstyrka inom forskning och utveckling. Somliga analytiker tror också att problemet med teknologisk arbetslöshet kan få ännu värre konsekvenser i Asien än i västvärlden. Så kommer den automatiserade produktionen att vara en välsignelse i slutändan? Kommer vi att kunna skapa nya jobb för att ersätta de som förloras? Var med och diskutera nedan. Joakim Johansson Ansvarig redaktör - evertiq.se © Elke Schröter

Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-03-28 10:16 V22.4.20-2
Annons
Annons