Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© weixin-shen-dreamstime.com Analys | 07 februari 2013

Fritt fall för svensk teknik-export

Under 2012 föll den svenska teknikexporten med 53 miljarder, trots att de svenska huvudmarknaderna ökade. Det Àr en minskning med 9 procent. Elektronik var en av slagpÄsarna.
Inom teknikindustrin var det exporten av fordon och inom gruppen tele, elektronik och instrument som handeln minskade mest, enligt statistiken.

- Den kraftiga minskningen av teknikhandeln Àr ytterligare ett bevis pÄ hur den exportledda nedgÄngen i konjunkturen i ökad omfattning pÄverkar Sveriges ekonomi negativt, sÀger Teknikföretagens chefekonom Anders Rune.

© Teknikföretagen
Det var dock inte bara inom exporten som siffrorna var dystra. Även nĂ€r det gĂ€ller import var pĂ„verkan stor inom de segment som rĂ€knades upp ovan.

De tre största exportmarknaderna för Sverige Àr Norge, USA och Tyskland. Störst ökning stod exporten till Norge för men Àven exporten till USA ökade. Siffrorna för Tyskland var i det nÀrmaste oförÀndrade.

Att nedgÄngen trots detta blev sÄ stor förklarar Teknikföretagen med konjunkturnedgÄngen inom eurozonen (Tyskland undantaget), samtidigt som BRIC-lÀnderna minskade stort (Brasilien, Ryssland, Indien, Kina). Den svenska handeln med teknik sker frÀmst med Europa och EU och EFTA (European free trade organization) som tillsammans svarar för nÀstan 60 procent av Sveriges export. Hela 80 procent av teknikimporten kommer frÄn Europa.

- NedgÄngen inom Europa och en starkare krona Àr det som frÀmst förklarar exportminskningens storlek. I takt med att industrikonjunkturen i Sverige försÀmrats har ocksÄ investeringarna minskat och konsumenterna blivit försiktigare. Det syns ocksÄ tydligt i nedgÄngen i teknikimporten, avslutar Anders Rune.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1