Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© albert lozano dreamstime.com Elektronikproduktion | 11 februari 2013

Kitrons lönsamhetshopp efter svensk omstrukturering

"Vi ser nu resultaten av de omfattande ÄtgÀrderna vi har genomfört under de tvÄ senaste Ären för att förbÀttra lönsamheten," sÀger Thomas Löfgren, som leder Kitrons svenska verksamhet.
Den svenska vÀndningen spelar en central roll för den ökade vÀxten i lönsamhet för det norska teknologibolaget Kitron ASA. Den kommande kvartalsrapporten, som lÀggs fram den 13:e februari, kommer att visa pÄ en rejÀl ökning av lönsamheten under 2012, för den svenska verksamheten, efter ett antal Är med svaga eller negativa driftsresultat.

Lyckad omstrukturering

- De tvÄ senaste Ären har vi kapat kostnadsnivÄn för vÄr svenska verksamhet med 35 procent samtidigt som vi har lyckats behÄlla vÄr omsÀttning, fortsÀtter Löfgren.

Kitrons huvudmarknader Àr Norge och Sverige, men de flesta av Kitrons kunder sÀljer sina produkter globalt. Den svenska verksamheten stÄr för ungefÀr en fjÀrdedel av koncernens bruttointÀkter, medan intÀkterna frÄn kunder pÄ den svenska marknaden utgör cirka 40 procent av koncernens totala intÀkter.

- Sverige Àr viktigt för oss. Vi har nu genomfört en lyckad omstrukturering av den svenska verksamheten som möjliggör en effektiv drift och reducerade kostnader, sÀger Kitrons koncernchef Jörgen Bredesen, och lÀgger till att kostnaderna knutna till nedlÀggningen av fabriken i Karlskoga inkluderades i rÀkenskaperna för 2011, och att inga fler avsÀttningar anses nödvÀndiga.

Lokalisering i Jönköping

All svensk verksamhet Àr nu samlad i Jönköping. NedlÀggningen av fabriken i Karlskoga blev slutförd i höstas.

- Vi har fÄtt med oss de flesta kunderna frÄn Karlskoga till Jönköping, sÀger Löfgren.

OmsÀttningen i Karlskoga hade lÀnge fallit i takt med minskningen i den svenska försvarsindustrin, som var en av fabrikens viktigaste kundgrupper. Medan intÀkterna frÄn försvarssegmentet har minskat, har Kitron upplevt tillvÀxt i andra segment pÄ den svenska marknaden.

- De senaste Ären har vi sett tillvÀxt inom industri, telekom och medicinsk utrustning, förklarar Löfgren, och pekar pÄ att flera av Kitrons kunder har lyckats med sina produkter.

Det svenska börsnoterade telekom-bolaget Transmode Àr ett exempel pÄ detta. Med sina lösningar för mer effektivt utnyttjande av fiberoptiska nÀtverk, drar Transmode nytta av den starka vÀxten i nÀt-trafiken. Kitron i Jönköping levererar ett 90-tal olika produkter i form av kretskort, rack och Box-build produkter till Transmode inför deras systemleveranser till sina kunder.

Även den svenska industrijĂ€tten Atlas Copco Industrial Technique AB har bidragit till Kitron Sveriges tillvĂ€xt.

- Valet av Kitron som samarbetspartner Àr baserat pÄ att finna en leverantör som kan leva upp till de mycket höga krav som vi stÀller pÄ en partner, sa Henrik Lindhe, Purchasing Manager, Atlas Copco Industrial Technique AB, i samband med Kitron i Jönköping ingick ett strategiskt samarbetsavtal med bolaget i 2010. Avtalet omfattar elektronikproduktion och sammanstÀllning av industriverktyg.

Ökad lönsamhet med global satsning

Parallellt med omstrukturering av den svenska verksamheten, har Kitron utvidgat sin verksamhet globalt. Det har etablerats nya fabriker i Kina och USA, och en mindre tysk verksamhet har köpts upp. Merparten av produktionen för den tyska marknaden utförs av Kitrons fabrik i Litauen.

- Vi tror pÄ ökad lönsamhet. De nya fabrikerna i USA och Kina samt den strömlinjeformade verksamheten i Europa spelar en avgörande roll för detta, sÀger Bredesen, och pÄminner om att det i tredje kvartal uppnÄddes viktiga milstolpar dÄ bÄde Kitron Kina och Kitron Tyskland nÄdde break-even.

DriftsintÀkterna frÄn den norska verksamheten, med fabriken i Arendal, Àr dock fortfarande klart störst, och stÄr för ungefÀr hÀlften av koncernens bruttointÀkter.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1