Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Samsung Analys | 20 mars 2013

Samsungs S4 kostar 244 dollar att tillverka

HSPA+-versionen av Samsungs nya flaggskepp, S4, har en stycklista (BOM) pÄ 236 dollar (1525 kronor) för komponenterna. Det Àr en relativt stor ökning mot S3.
Den stora anledningen till ökningen Àr uppgraderingarna i display, sensorer och applikationsprocessor samt minne, menar IHS.

HSPA+-versionen av telefonen, med 16 GB NAND flash-minne, kostar 244 dollar att tillverka nÀr monteringskostnaden lÀggs pÄ. SjÀlva stycklistan, kostnaderna för komponenterna, Àr 30,40 dollar dyrare Àn den var för motsvarande version av Galaxy S3. Det Àr en ökning med 15 procent.

Bedömningen av komponenterna nedan bygger pÄ Samsungs egen information om enheten i kombination med kÀnnedom om tillverkarna och komponenterna.

Vad finns dÄ dÀr inuti?

HÄrdvaran Àr enligt IHS inte radikalt annorlunda frÄn förra Ärets S3. Samtidigt finns nÄgra kritiska uppdateringar som Àr tÀnkta att öka funktionaliteten. Det inkluderar nya sensorer, en större full HD-skÀrm samt uppgraderad processor.

S4 har en full-HD active-matrix organic light-emitting diode (AMOLED)-display tillverkad hos Samsung Display och med ett pixelformat pÄ 1'920 x 1'080. Det kan jÀmföras med S3:ans 1'280 x 720 WXGA-display.

Sammantaget gÄr display och pekskÀrmen pÄ 75 dollar, upp frÄn de 65 dollar som samma system kostade i S3. Det Àr sÄledes den största kostnaden i en S4.

ProcessorfrÄgan

Som applikationsprocessor i denna version av telefonen tros Samsung anvÀnda sig av en Exynos 5 Octa-lösning, ett ÄttakÀrnigt chip med egen design och som tillverkas pÄ Samsungs 28 nanometer-process. Det kan jÀmföras med quad core-kÀrnan i S3. Kostnaden för processorn tros ligga pÄ 30 dollar, jÀmfört med 17 dollar i S3.

S4:ans Ă„ttakĂ€rniga chip anvĂ€nder sig av ARMs big.LITTLE microprocessor-arkitektur. Den anvĂ€nder en hybridlösning dĂ€r tvĂ„ centrala processorenheter (CPU:er) samverkar: En quad core Cortex-A15 CPU och en quad core Cortex-A7 CPU – pĂ„ samma chip. Telefonen kan anvĂ€nda den strömsnĂ„la men lĂ„ngsamma A7 till exempelvis telefonsamtal och andra funktioner som inte krĂ€ver hög hastighet, och anvĂ€nda A15 till krĂ€vande uppgifter. Över lag sparar denna lösning batteritid.

Det hÀr Àr en annorlunda lösning jÀmfört med exempelvis Nvidias 4+1 Tegra eller Qualcomms asynkrona Krait-kÀrnor i Snapdragon dÀr kÀrnorna Àr likvÀrdiga.

Sensorer och mer sensorer

Med fokus pÄ anvÀndarens livsstil har man i S4 integrerat ett stort antal sensorer som inkluderar accelerometer, geomagnetisk sensor, nÀrhetssensor, gyroskop, barometer, IR-sensor med flera. FörmÄgan att kunna kÀnna fuktighet och temperatur samt IR funktionen, som kan uppfatta gester, Àr ny för S4. Kostnaden för sensor-systemen ligger pÄ 16,00 dollar, jÀmfört med 12,70 i S3.

Som en slutsats kan ocksĂ„ nĂ€mnas att Samsung stĂ„r för större delen av produktionen gĂ€llande komponenter i HSPA+-versionen. 149 dollar, eller 63 procent av telefonen, Ă€r ”Made by Samsung”.

Övriga spelare som kan nĂ€mnas Ă€r Intel, som troligen levererar basbandsprocessor och RF-sĂ€ndare, samt Broadcom som troligtvis levererar systemet för LAN/Bluetooth/FM/GPS och GPS/GLONASS.
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2