Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© firaxissmooke-dreamstime.com Elektronikproduktion | 20 mars 2013

Almi investerar i teknikbolaget Cryptango

Ny svensk sÀkerhetsteknik som kan hindra intrÄng i styrsystem för bland annat vatten- avlopp, elförsörjning och fjÀrrvÀrme har utvecklats av det Göteborgsbaserade teknikföretaget Cryptango.
Nu gÄr Almi Innovationsbron in med Àgarkapital för att ge bolaget möjligheter till ökad marknadsföring, sÀljinsatser och teknologi utveckling.

– Bolaget har ett mycket intressant plug-in-system som passar i alla befintliga system och det handlar om en miljardmarknad dĂ€r man idag har liten direkt konkurrens, sĂ€ger Robert Hellman hos Almi Innovationsbron.

– Att ersĂ€tta nuvarande infrastruktur och tekniska system innebĂ€r en mycket stor investering som skulle pĂ„fresta kommunernas redan anstrĂ€ngda ekonomi, sĂ€ger Hassan Jalal, Cryptangos vd. VĂ„r idĂ© Ă€r att man ska kunna fortsĂ€tta att anvĂ€nda befintliga system ytterligare ett antal Ă„r genom att ge dem möjligheter till en snabbt förhöjd sĂ€kerhetsnivĂ„.

De flesta tekniska system för att styra och övervaka infrastruktur för exempelvis vatten försörjning, elproduktion, energidistribution, transport etc. har idag GSM, GPRS och Radiobaserade system utan nĂ„gon sĂ€kerhet. Organisationen Svenskt Vatten har i samverkan med MSB (Myndigheten för SamhĂ€llsskydd och Beredskap) konstaterar i en undersökning att svensk dricksvattenförsörjning har styrsystem som ”ofta Ă€r sĂ„rbara dĂ„ de inte Ă€r sĂ€rskilt vĂ€l skyddade frĂ„n omgivningen” och att de ”baseras pĂ„ en i mĂ„nga avseenden förĂ„ldrad teknik”.

Idag Àr mÄnga styrenheter i anlÀggningarna anslutna via helt oskyddade trÄdlösa förbindelser. DÀrmed Àr det relativt enkelt för en utomstÄende att kunna modifiera de styrsignaler som skickas med stora allvarliga konsekvenser som följd.

Cryptango startades som ett samarbete mellan affÀrsinkubator- Encubator AB och kontraktsutvecklaren Informasic AB. Idén Àr att utveckla sÀkerhetslösningar för trÄdlös kommunikation, som kan tillÀmpas i en rad olika samhÀllskritiska infrastrukturer och radikalt minska riskerna för intrÄng. Xcrypt Àr den första produkten som lanserats.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2