Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© philcold-dreamstime.com Elektronikproduktion | 25 mars 2013

Uppsala universitet med och tillverkar rymdsegel

Det lÄter som science fiction, men tekniken har nu nÄtt prototypstadiet. Det handlar om ett elektriskt solvindssegel för fÀrd mellan planeter.
– Vi Ă€r glada och stolta att nu ha demonstrerat att enheten, som var krĂ€vande nog att konstruera, verkligen gick att tillverka och att den uppfyller de hĂ„rda krav som stĂ€llts, sĂ„ att den unika solsegelsfarkosten kan realiseras, sĂ€ger Greger Thornell, vid Ångström Space Technology Center, ÅSTC, Uppsala universitet, som arbetat med projektet tillsammans med kollegorna Johan Sundqvist och Sven Wagner.

Det elektriska solseglet Àr ett helt nytt koncept för rymdfÀrder mellan planeter dÀr tunna, elektriskt laddade trÄdar som spÀnns ut i en milsvid ekerformation anvÀnds. TrÄdarna fÄngar upp energi frÄn solvindens snabba och laddade partiklar och fordrar dÀrför inget brÀnsle. Ett fullskaligt segel berÀknas vÀga 100-200 kg och generera en kontinuerlig dragkraft pÄ en Newton, vilket ger ett snabbt och billigt tilltrÀde till solsystemet.

Tekniken utvecklas i EU-projektet ESAIL vars huvudsyfte Àr att konstruera, tillverka och utvÀrdera laboratorieprototyper av seglets nyckelkomponenter.

Nu nÀr prototypen till den enhet, som sitter lÀngst ut pÄ varje trÄdformig eker och ska hjÀlpa till att hissa seglet och kontrollera riggen under fÀrd, har tillverkats och testats framgÄngsrikt, har ett viktigt steg tagits. I mycket Àr denna enhet autonom. Den har dessutom mÄnga av en konventionell satellits funktioner: radiokommunikation, kraftförsörjning, raketdriven attitydkontroll, dator och ett temperaturregleringssystem. Men den vÀger bara ungefÀr ett halvt kilo och mÄste kunna verka över ett stort omrÄde frÄn jorden till det yttre asteroidbÀltet.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1