Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© luchschen-dreamstime.com Elektronikproduktion | 17 maj 2013

Nya prognosen: Positivt för elektronikförtagen 2013

– För tele-, elektronik och instrumentindustrin samt för elmaskiner och -apparater räknar vi med positiva siffror även för helåret, skriver Teknikföretagen i sin nya prognos för 2013.
Produktionen för teknikföretag i Sverige väntas i år minska med 2 procent. Även om produktionen på många håll blir lägre än i fjol är den absoluta botten passerad. Antalet anställda i Sverige kommer däremot att fortsätta minska, enligt Teknikföretagens uppdaterade konjunkturprognos för 2013.

- I november i fjol bedömde vi att produktionen skulle minska med 3 procent men nu ser det ut att bli 2 procent. Det är framförallt en förväntat mindre negativ utveckling inom bil- och transportmedelsindustrin som ligger bakom revideringen. Antalet anställda tror vi däremot fortfarande kommer att minska med 4 procent i år, skrive Anders Rune, Teknikföretagens chefsekonom.

För tele-, elektronik och instrumentindustrin samt för elmaskiner och -apparater räknar Teknikföretagen med positiva siffror även för helåret.

Ett särskilt stort problem för industrin i Sverige är att den starka kronan påtagligt försämrat intjäningsförmågan. Exporten av teknik från Sverige fortsätter därför att minska i värde med stora tal.

- En fortsatt stark krona i kombination med en svag marknad i Europa innebär fortfarande en risk för en sämre utveckling än den tillväxt vi nu ser framför oss, avslutar Anders Rune.

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Visa fler nyheter
2018-06-15 00:12 V9.6.1-1