Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© saniphoto-dreamstime.com Teknik | 22 augusti 2013

Lund vill skapa solceller av plast

Solceller av plast Àr en av de satsningar som forskare frÄn Lunds universitet, Vilnius och Imperial College i London nu gör - en lösning som skulle kunna hjÀlpa till i framtida energifrÄgor.
Forskare frÄn universiteten har med hjÀlp av superkorta laserpulser lyckats filma hur ljus omvandlas till elström i dessa solceller av plast. Resultaten publicerades i förra veckan i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications.

De solceller som anvÀnds i dagens solpaneler bestÄr framför allt av kisel som Àr bÄde dyrt och energikrÀvande att framstÀlla, vilket försvÄrar anvÀndningen av solen som energikÀlla. DÀrför letar man inom forskarvÀrlden efter nya och billigare material; den fÀrgÀmnesbaserade GrÀtzelsolcellen Àr ett exempel liksom nanotrÄdar.

Solceller gjorda i plast har sedan cirka 10 Är tillbaka setts som en möjlighet att fÄ fram billig elektricitet för storskalig anvÀndning. Ett problem har varit att man inte vetat hur ljusenergi omvandlas till el i plastsolcellen och dÀrför inte kunnat optimera solcellerna. Enligt teorin borde nÀmligen dessa solceller inte ge ifrÄn sig nÄgon elström eftersom cellens positiva och negativa laddningar Àr bundna till varandra som siamesiska tvillingar. Trots det visar praktisk erfarenhet att nÀstan alla laddningar som genereras av ljuset ger upphov till ström och leder till att solceller av plast har en verkningsgrad pÄ över 10 procent, vilket Àr lika bra som mÄnga andra solceller som anvÀnds som alternativ till kisel.

Nu har alltsÄ forskare frÄn bland annat Lund lyckats filma elektroner och de positiva hÄl som bildas efter dem nÀr de rör sig inom solcellen. Arbetet som publicerats i Nature Communications den 15:e augusti visar att det Àr laddningarnas höga rörlighet (diffussion) som avgör om de kan slita sig frÄn varann och ge upphov till ström i solcellen.

– Resultaten har stor betydelse för utveckling av nya bĂ€ttre plastsolceller och visar att polymermaterial med optimerad laddningsrörlighet kommer att ge solceller med högre verkningsgrad, sĂ€ger professor Villy Sundström som leder forskargruppens arbete.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2