Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© evertiq Analys | 28 augusti 2013

Därför är fallet med Element Electronics viktigt

I ett nyhetsflöde dominerat av det motsatta utgör Element Electronics ”hemflytt” en tacksam tankeväckare.
Trenden med att flytta fabriker till lågkostnadsländer fortsätter alltjämt inom svensk och europeisk industri. I USA har den motsatta trenden med ”re-shoring” till hemma-orten kommit lite längre. Fabriker som flyttar tillbaka är ännu inte vardag, men i varje fall ett vanligare tankesätt.

Element Electronics är det senaste exemplet i raden. Företaget som producerar platta TV-apparater har haft sin produktion förlagd till Kina - i likhet med många branschspelare. Nu har man emellertid beslutat sig för, i samarbete med det lokala styret i South Carolina, att starta tillverkning på hemmaplan.

Beskedet har givetvis tagits emot med öppna armar. Det innebär att den lilla orten Winnsboro, med knappt 4'000 innevånare, nu får en fabrik på 315'000 kvadratfot – och viktigast av allt; 500 arbetstillfällen. Dörrarna slås upp i december.

Investeringen har kostat företaget närmare 7,5 miljoner dollar. Pengarna har gått åt till att renovera upp en gammal fabrik som stått övergiven i produktionsflyttarnas kölvatten.1,3 miljoner dollar kommer från rådet för ekonomisk utveckling som en investering i landsbygdens infrastruktur.

Det intressanta i det hela är kanske det som Guvernör Nikki Haley sade i samband med beslutet. Sedan januari 2011 har delstaten attraherat mer än 9 miljarder dollar i investeringar i regionen – något som lett till 26'000 jobb inom tillverkningsindustrin.

Den stora frågan som lämnas kvar är hur Europa och Skandinavien ska kunna svara på och skapa liknande trender för att inte bli omsprungna.

Ett bra avslut på denna tankeställare är kanske en kommentar från Mike Brenan. Han är ordförande i Central SC Alliance som uteslutande arbetar med att locka investeringar och arbeten till regionen:

– Vi välkomnar Element Electronics till Fairfield County och regionen Central South Carolina. Dagens tillkännagivande är ytterligare en bekräftelse på att industrijobb kommer tillbaka till sydöstra USA.


Joakim Johansson, evertiq.se
© Elke Schröter
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-11 20:28 V11.10.27-1