Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© alexander-podshivalov-dreamstime.com Mönsterkort | 07 oktober 2013

AT&S om ansvar, etik och miljö

Det österrikiska företaget Àr den största europeiska tillverkaren av mönsterkort. Hur ser de dÄ pÄ sina Ätertaganden i Indien och Kina? Martin Theyer, Director Strategy & IR/PR, svarade pÄ nÄgra frÄgor.
AT&S har flera fabriker i Asien Vad har gjorts för att försÀkra sig om att man följer lokala regler och lagar?

Att uppfylla kraven frÄn lagar, regelverk och ovanstÄende Àr viktigt för oss för att behÄlla vÄrt tillstÄnd att bedriva verksamhet och att ses som en vÀrldsledare inom produktion av avancerade mönsterkort. Alla fabriker Àr certifierade enligt ISO14001 (miljöledningssystem) och OHSAS18001 (hÀlsa och sÀkerhetsstandard).

AT&S har arbetat med att sĂ€tta upp en struktur för att kunna följa lokala lagar. Förutom ofta förekommande ”audits” frĂ„n externa parter (senast i mars 2013) sker ocksĂ„ interna ”audits” frĂ„n huvudkontoret pĂ„ varje fabrik. Utöver det har AT&S ocksĂ„ hĂ„rda standarder för att se till att den miljömĂ€ssiga pĂ„verkan landar pĂ„ ett minimum.


Lokala lagar och regler gÄr inte alltid hand i hand med europeisk standard. Hur hanterar AT&S dessa avvikelser?

Det Ă€r sant att varje land har sitt eget regelverk. Över en lĂ„ng tid har AT&S samlat erfarenhet för att kunna vara samstĂ€mmiga med de lokala regelverken vid alla fabriker.

En viktig aspekt Àr dock att AT&S inte gör nÄgon skillnad mellan hÀlso- och sÀkerhetsstandarder i Europa och Asien. Som ett exempel har alla fabriker samma sÀkerhetskrav för maskiner (baserat pÄ europeisk standard) och personlig skyddsutrustning Àr gratis för de anstÀllda.


MÄnga större aktörer pÄ plats i Kina och Indien ser en stor personalomsÀttning. Finns det nÄgot skÀl för detta?

VĂ„r erfarenhet i Indien och Kina Ă€r nĂ„got annorlunda. VĂ„r personalomsĂ€ttning i Indien ligger i linje med industristandarden och i Kina ligger den under detta. Det hĂ€r beror pĂ„ att vi försöker att engagera vĂ„r personal pĂ„ alla nivĂ„er genom opinionsundersökningar för de anstĂ€llda, förslagslĂ„dor, kommunikationsmöten, klubb för de anstĂ€llda, en ”matsalskommittĂ©” och faciliteter som bibliotek och sjukstuga. JĂ€mfört med europeiska och österrikiska siffror verkar nivĂ„erna dock ganska höga.

Flera elektronikföretag har ocksÄ fÄtt kritik av icke-statliga organisationer för övertramp mot arbetares rÀttigheter. Ett par kommentar har ocksÄ indikerat att AT&S inte skulle ha följt lokala krav. Har ni nÄgon kommentar kring detta?

Som tidigare nÀmnt, det ligger i vÄrt eget intresse att vi följer de lokala reglerna som gÀller vÄr personal. Utöver det har the Department of Factories and Labour, ett regeringsstyrt organ, gjort flera inspektioner. Vi uppfyller alltid de lagstadgade bestÀmmelserna och skickar in alla rapporter i tid.

Vi hĂ„ller ocksĂ„ regelbundet möten med de anstĂ€lldas förening – pĂ„ HR-nivĂ„ (Human resources) och med den lokala styrelsen en gĂ„ng i mĂ„naden. Under dessa möten diskuteras alla aspekter som pĂ„verkar de anstĂ€llda. Att anklaga oss för att inte följa lokala bestĂ€mmelser Ă€r dĂ€rför inte sant.


Kina och Indien Ă€r bĂ„da lĂ€nder dĂ€r miljöskyddet fortfarande befinner sig pĂ„ ett tidigt stadium. Vad gör AT&S – i egenskap av mönsterkortstillverkare som anvĂ€nder kemikalier i nĂ€stan alla tillverkningssteg – gĂ€llande detta?

NÀr du tittar pÄ detaljerna i bestÀmmelserna som gÀller Kinas och Indiens miljöskydd blir det ganska uppenbart att dessa har blivit mycket mer strikta under de senaste Ären. FrÄn ett miljömÀssigt perspektiv kan miljöbestÀmmelserna i Kina och Indien tÀvla med de europeiska.

AT&S Ă€r, och har alltid varit, i framsĂ€tet inom mönsterkortsindustrin nĂ€r det gĂ€ller miljöskydd. Ett antal utmĂ€rkelser vi fĂ„tt över Ă„ren bevisar detta. Miljöskydd – i form av att spara pĂ„ resurser, energi och kemikalier samt vatten hjĂ€lper AT&S att bli mer konkurrenskraftiga. Tillverkningskostnaderna kan minskas genom effektiviseringar samt med vĂ€lutbildad personal.

SÄ jag skulle vilja sÀga att AT&S faktiskt gÄr ett steg lÀngre Àn de lagliga kraven gÀllande att förbÀttra miljöskyddet i fabrikerna. Som jag tidigare sade, det Àr ocksÄ del av kraven för att vi ska fÄ fortsÀtta bedriva verksamhet.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2