Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© beatricee-_dreamstime.com Elektronikproduktion | 12 maj 2014

'Det var helt klart lite svajigt'

Kontraktstillverkaren Orbit One hade mÄnga jÀrn i elden 2013. Dags dÄ att ta en titt pÄ vart skutan nu styr. Vi har pratat med vd Mats Johansson.
2013 föll inom ramen för de förvĂ€ntningar som Orbit One hade pĂ„ Ă„ret – utan att för den sakens skull vara ett ”superĂ„r”. Precis som för de flesta större spelarna i branschen upplevdes en tröghet som liggandes över marknaden.

– Det var helt klart lite svajigt. Initialt kĂ€ndes det som att vi var pĂ„ vĂ€g men sĂ„ kom det en knĂ€ck igen. DĂ€remot gör vi ju alltid sĂ„ nĂ€r det Ă€r svajigt att vi jobbar proaktivt. Det resulterade i att vi nu har certifierat bĂ„de Ronneby och Stockholm för medicinteknik. Men som sagt, 2013 föll inom de förvĂ€ntningar vi hade. Vi var instĂ€llda pĂ„ att det skulle bli ett lite tuffare Ă„r. Stabilt men pĂ„ lĂ„g nivĂ„, kan man vĂ€l sammanfatta med, sĂ€ger Mats Johansson.

För 2014 Àr det mer optimistiskt men med nÄgra politiska frÄgetecken:

– Jag tror att det fortfarande kommer att vara lite svajigt till och frĂ„n, men med en positiv trend. Det finns vĂ€ldigt mycket kvar som har att göra med strukturella problem i olika lĂ€nder. Vi har inte en aning om nĂ€r riskbankerna börjar strama Ă„t exempelvis. Man har vrĂ€kt in pengar i systemet i ett jĂ€ttestort experiment som ingen vet följderna av. Men med det sagt Ă€r jag Ă€ndĂ„ optimistisk. Jag tror inte pĂ„ nĂ„gra kraftiga uppgĂ„ngar men det ser bĂ€ttre ut.

Olika marknader – olika bud

Vad innebÀr dÄ osÀkerheten som prÀglat marknaden för Orbit Ones rÀkning? Framför allt har den polska enheten haft sötebrödsdagar och man mÀrker av en tydlig uppgÄng i landet samtidigt som man breddar pÄ plats. HÀr har man ocksÄ mÀrkt av att man fÄr in nya kunder till den polska enheten frÄn lÀnder som Tyskland, England och ocksÄ Polen.

"Vi kan se att Ryssland röner ett större och större intresse ur ett marknadsperspektiv. Det finns ett behov, det Àr ju ett stort land vi pratar om."
Även i Ryssland bedriver Orbit One verksamhet och man hĂ„ller pĂ„ att skissa pĂ„ en utbyggnad. Orbit One Ă€r en av relativt fĂ„ spelare som tagit sig in pĂ„ denna marknad och Mats Johansson ser ett ökat intresse frĂ„n internationella produktĂ€gare som vill in i landet.

– Vi kan se att Ryssland röner ett större och större intresse ur ett marknadsperspektiv. Det finns ett behov, det Ă€r ju ett stort land vi pratar om. Vi tittar mycket pĂ„ hur vi kan hjĂ€lpa vĂ€sterlĂ€ndska företag in pĂ„ den ryska marknaden. Precis som i fallet med vĂ„r fabrik i Polen ska det inte bara vara en fabrik under ett moderbolag dit man kan flytta produktion till ett lĂ„gkostnadsland. Vi vill ocksĂ„ finnas dĂ€r pĂ„ den lokala marknaden, det Ă€r vĂ„r filosofi.

Med den senaste tidens utveckling i Ryssland följer ocksĂ„ en viss pĂ„verkan pĂ„ marknaden, sĂ€ger Mats Johansson. Även om produktĂ€garna fortfarande vill sĂ€lja sina produkter i landet kommer direktinvesteringarna som det ser ut att minska. PĂ„ det stora hela tror han dock pĂ„ ”business as usual”.

Flytten hem

Orbit One Àr en av de kontraktstillverkare som har sett en begynnande trend mot att produktÀgaren vÀljer att ta hem produktionen. Kostnadsökningarna i Kina har varit dramatiska och mÄnga som har nÀrvaro i landet mÄste vÀlja mellan att flyta till inlandet, med sina logistikproblem, eller att ta hem produktionen.

– Visst, har man kunder som vill ha produktionen i Kina för att de sĂ€ljer i Asien Ă€r det en sak. Men Ă€r det bara en kostnadsfrĂ„ga Ă€r det en annan sak. Det Ă€r inte sĂ„ stor skillnad mellan Kina, Polen och Ryssland och det viktiga dĂ€r Ă€r att man vĂ€ljer rĂ€tt plats. Vi kan se att det Ă€r ett tĂ€nk produktĂ€garna börjat med, Ă€ven om det nog kommit lĂ€ngre i USA.

Och sĂ„ fĂ„r vi inte glömma att, mitt i allt ”ute i den stora vĂ€rlden”, ocksĂ„ uppdatera oss om vad som hĂ€nder i Sverige. Under Ă„ret som gick stĂ€ngde man den enhet som togs över frĂ„n det som dĂ„ var Radius i Karlskrona. Den produktionen har nu istĂ€llet integrerats i Ronneby-enheten dĂ€r man kĂ€nner att resurserna bĂ€ttre kan nyttjas. Med enheten i nĂ€mnda Ronneby, Stockholm och Kalix anser Mats Johansson att den geografiska spridningen i landet Ă€r bra, frĂ„n söder till norr.

– Det enda som vi vĂ€l pratat om och som egentligen varit en diskussionspunkt genom Ă„ret Ă€r vĂ€stkusten. Vi har ju en del kunder dĂ€r borta redan idag. Som sagt det Ă€r en diskussionspunkt men ingenting som vi har slutfört. Vi fĂ„r se i framtiden.

I övrigt Àr det konkreta som sagt att man certifierat alla svenska enheter för ISO 13485 för medicinteknik. Det Àr vad som hittills hÀnt under Äret. Och om framtiden Àr Mats Johansson nÄgot mer förtegen:

– Vi har byggt ut en del i Polen, det Ă€r en positiv sak rent marknadsmĂ€ssigt. Vi stĂ€rker ocksĂ„ upp organisationen med en del kompetenta personer dĂ€r pĂ„ plats och vi tror att Polen kommer att lyfta ytterligare ett steg. Sedan sĂ€tter vi eventuellt spaden i jorden för att bygga ut i Ryssland ocksĂ„.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1