Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© beatricee-_dreamstime.com Elektronikproduktion | 12 maj 2014

'Det var helt klart lite svajigt'

Kontraktstillverkaren Orbit One hade många järn i elden 2013. Dags då att ta en titt på vart skutan nu styr. Vi har pratat med vd Mats Johansson.

2013 föll inom ramen för de förväntningar som Orbit One hade på året – utan att för den sakens skull vara ett ”superår”. Precis som för de flesta större spelarna i branschen upplevdes en tröghet som liggandes över marknaden. – Det var helt klart lite svajigt. Initialt kändes det som att vi var på väg men så kom det en knäck igen. Däremot gör vi ju alltid så när det är svajigt att vi jobbar proaktivt. Det resulterade i att vi nu har certifierat både Ronneby och Stockholm för medicinteknik. Men som sagt, 2013 föll inom de förväntningar vi hade. Vi var inställda på att det skulle bli ett lite tuffare år. Stabilt men på låg nivå, kan man väl sammanfatta med, säger Mats Johansson. För 2014 är det mer optimistiskt men med några politiska frågetecken: – Jag tror att det fortfarande kommer att vara lite svajigt till och från, men med en positiv trend. Det finns väldigt mycket kvar som har att göra med strukturella problem i olika länder. Vi har inte en aning om när riskbankerna börjar strama åt exempelvis. Man har vräkt in pengar i systemet i ett jättestort experiment som ingen vet följderna av. Men med det sagt är jag ändå optimistisk. Jag tror inte på några kraftiga uppgångar men det ser bättre ut. Olika marknader – olika bud Vad innebär då osäkerheten som präglat marknaden för Orbit Ones räkning? Framför allt har den polska enheten haft sötebrödsdagar och man märker av en tydlig uppgång i landet samtidigt som man breddar på plats. Här har man också märkt av att man får in nya kunder till den polska enheten från länder som Tyskland, England och också Polen.
"Vi kan se att Ryssland röner ett större och större intresse ur ett marknadsperspektiv. Det finns ett behov, det är ju ett stort land vi pratar om."
Även i Ryssland bedriver Orbit One verksamhet och man håller på att skissa på en utbyggnad. Orbit One är en av relativt få spelare som tagit sig in på denna marknad och Mats Johansson ser ett ökat intresse från internationella produktägare som vill in i landet. – Vi kan se att Ryssland röner ett större och större intresse ur ett marknadsperspektiv. Det finns ett behov, det är ju ett stort land vi pratar om. Vi tittar mycket på hur vi kan hjälpa västerländska företag in på den ryska marknaden. Precis som i fallet med vår fabrik i Polen ska det inte bara vara en fabrik under ett moderbolag dit man kan flytta produktion till ett lågkostnadsland. Vi vill också finnas där på den lokala marknaden, det är vår filosofi. Med den senaste tidens utveckling i Ryssland följer också en viss påverkan på marknaden, säger Mats Johansson. Även om produktägarna fortfarande vill sälja sina produkter i landet kommer direktinvesteringarna som det ser ut att minska. På det stora hela tror han dock på ”business as usual”. Flytten hem Orbit One är en av de kontraktstillverkare som har sett en begynnande trend mot att produktägaren väljer att ta hem produktionen. Kostnadsökningarna i Kina har varit dramatiska och många som har närvaro i landet måste välja mellan att flyta till inlandet, med sina logistikproblem, eller att ta hem produktionen. – Visst, har man kunder som vill ha produktionen i Kina för att de säljer i Asien är det en sak. Men är det bara en kostnadsfråga är det en annan sak. Det är inte så stor skillnad mellan Kina, Polen och Ryssland och det viktiga där är att man väljer rätt plats. Vi kan se att det är ett tänk produktägarna börjat med, även om det nog kommit längre i USA. Och så får vi inte glömma att, mitt i allt ”ute i den stora världen”, också uppdatera oss om vad som händer i Sverige. Under året som gick stängde man den enhet som togs över från det som då var Radius i Karlskrona. Den produktionen har nu istället integrerats i Ronneby-enheten där man känner att resurserna bättre kan nyttjas. Med enheten i nämnda Ronneby, Stockholm och Kalix anser Mats Johansson att den geografiska spridningen i landet är bra, från söder till norr. – Det enda som vi väl pratat om och som egentligen varit en diskussionspunkt genom året är västkusten. Vi har ju en del kunder där borta redan idag. Som sagt det är en diskussionspunkt men ingenting som vi har slutfört. Vi får se i framtiden. I övrigt är det konkreta som sagt att man certifierat alla svenska enheter för ISO 13485 för medicinteknik. Det är vad som hittills hänt under året. Och om framtiden är Mats Johansson något mer förtegen: – Vi har byggt ut en del i Polen, det är en positiv sak rent marknadsmässigt. Vi stärker också upp organisationen med en del kompetenta personer där på plats och vi tror att Polen kommer att lyfta ytterligare ett steg. Sedan sätter vi eventuellt spaden i jorden för att bygga ut i Ryssland också.
Visa fler nyheter
2019-12-03 22:29 V14.8.2-2