Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Mönsterkort | 16 april 2002

Stororder till Saab Ericsson Space

Saab Ericsson Space blir huvudleverantör av datorutrustning till tvÄ nya stora vetenskapliga satelliter. OrdervÀrdet uppgÄr till 16 miljoner Euros.
Det dubbla satellitprojektet, Herschel/Planck, Àr det största vetenskapliga rymduppdraget som man nÄgonsin har Ätagit sig i Europa. I detta ambitiösa projekt rÀknar ESA med att uppnÄ stora besparingar genom att ha gemensam utveckling av central hÄrdvara för de bÄda rymdfarkosterna och en delad uppskjutning pÄ en Ariane 5 bÀrraket i februari 2007. Huvudansvarig för kontraktet Àr Alcatel Space i Cannes, Frankrike. Huvudansvarig för servicemodulen, i vilken utrustningen frÄn Saab Ericsson Space installeras, Àr Alenia Spazio i Turin, Italien.

Syftet med satelliten Herschel Àr att med hjÀlp av infraröd astronomi ta reda pÄ hur stjÀrnor och galaxer föds. Planck ska försöka svara pÄ frÄgorna om hur universum bildades, dess storlek och Älder. Information om detta fÄr man genom att studera den strÄlning som uppkom vid den stora explosionen, "Big Bang", för
15 000 miljoner Ă„r sedan.

Satelliterna kommer att separeras efter uppskjutningen och fungera var för sig i separata omloppsbanor runt Lagrange-punkten L2, belÀgen 1,5 miljoner kilometer frÄn jorden.

Saab Ericsson Space blir en av huvudleverantörerna i detta samarbetsprojekt, enligt det nyligen undertecknade kontraktet med Alenia Spazio, Turin. Saab Ericsson Space kommer att konstruera och tillverka datorutrustning vars uppgift Ă€r hĂ„lla ordning pĂ„ satellitens status och via telekommandon kontrollera satelliten. Även satellitens position och orientering i omloppsbanan kontrolleras via datorutrustning frĂ„n Saab Ericsson Space.

Datorsystemen kommer att utvecklas kring de europeiska ERC-32 processorerna, som arbetar med en klockfrekvens pÄ 20 MHz. Utrustningen representerar det senaste inom rymdteknik och innehÄller flera integrerade kretsar (ASICs) för att minska vikten, volymen och energiförbrukningen för utrustningen. Programvaran i systemen kommer att utvecklas tillsammans med kunden, dÀr Saab Ericsson Space fokuserar pÄ programvaran till operativsystemet och de delar som kontrollerar företagets hÄrdvara.

Utvecklingen berÀknas pÄgÄ i tre Ärs tid och resultera i flygande hÄrdvara som levereras i mitten av 2004. Samtidigt tillverkas extra enheter för anvÀndning till ett framtida Ànnu ej definierat satellitprojekt.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-12 22:05 V11.10.12-1