Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© filipefrazao84 dreamstime.com_ Analys | 30 mars 2015

Varför är Intel intresserade av att köpa Altera?

Tom Hackenberg, principal analyst embedded processing hos analyshuset IHS, delger sina tankar om varför jätteaffären skulle kunna bli verklighet.

Intel uppges alltså – enligt ryktet - sitta i samtal om att förvärva Altera [länk]. Köpet skulle vara det största som Intel i sådana fall genomfört. Det här följer också på en rad konsolideringar inom halvledarvärlden där flera förvärv har blivit verklighet under den senaste tiden. Hur skulle ett köp påverka landskapet för halvledare? Intel är i dagsläget världens största leverantör av microprocessors (MPU:er) med intäkter på runt 50 miljarder dollar under 2014. 80 procent av detta kom från just MPU:er. Altera hade intäkter på runt 2 miljarder dollar 2014 men är näst störst i världen på programmable logic devices (PLD) och system-on-chip (SoC) field programmable gate arrays (FPGAs). Den störta marknaden för MPU:er återfinns idag inom datorvärlden inklusive PC och tablets, laptops, servrar och high-performance computing (HPC). På senare år har datormarknaden stagnerat. Samtidigt spår IHS att tablet-marknaden når en högre mognadsgrad som kommer att leda till lägre tillväxt. Intel levererar chip för mycket annat förutom datorer och det är här bolaget kan växa, spår IHS. Telekom-infrastruktur är kanske den största marknaden där Intel och Altera har en viss synergi. Intel levererar redan processorlösningar för fältet och med en ökad marknad i och med det så kallade Internet of Things öppnar sig ännu fler möjligheter framåt. Alteras position som starka inom lösningar för bredband, nätverk och telekom är troligen hett eftertraktat av Intel i detta fall. IHS tror också att Intels x86-lösningar skulle passa Altera bra som komplement till företagets FPGA-lösningar.
Det finns fler marknader förutom telekom där MPU:er jobbar i samverkan med konfigurerbar logik. Exempel på detta är den industriella marknaden och försvarsmarknaden, samt även automotive, broadcasting och aerospace. © Grafer från IHS
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-11-11 16:34 V14.7.10-2