Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© dmitry bomshtein dreamstime.com Analys | 05 maj 2015

Bättre av industrin

Produktionen inom industrin ökade i mars med 0,8 procent jÀmfört med februari. JÀmfört med mars föregÄende Är ökade produktionen med 0,3 procent.
Under det första kvartalet 2015 minskade produktionen i den totala industrin med 0,2 procent jÀmfört med sista kvartalet 2014, i sÀsongrensade tal.

Industriproduktionens Ärsutveckling visade en uppgÄng pÄ 0,3 procent i mars 2015 jÀmfört med motsvarande mÄnad föregÄende Är.

Industri för datorer, elektronikvaror och optik tappade 6,7 procent inom produktion jÀmfört med februari. JÀmfört med förra Ärets mars förblev situationen oförÀndrad. Det första kvartalets produktionsvolym var 0,6 procent högre Àn motsvarande kvartal föregÄende Äret.

Industrin för elapparatur sÄg en minskning med -2,5 procent jÀmfört med februari men en ökning med 11,9 procent jÀmfört med mars förra Äret. Siffrorna för det första kvartalet var 0,4 procent högre i Är.

Industrins orderingÄng ökade i mars med 3,7 procent jÀmfört med februari. JÀmfört med mars föregÄende Är ökade orderingÄngen med 1,4 procent.

OrderingÄngen ökade i mars med 6,0 procent pÄ exportmarknaden medan hemmamarknaden ökade med 0,5 procent jÀmfört med februari, i sÀsongrensade tal. Utvecklingen bland industrins delbranscher var blandad dÀr ungefÀr hÀlften redovisade en ökad orderingÄng. Industrin för elapparatur redovisade en mycket stark orderingÄng som framförallt kom frÄn exportmarknaden.

Under det första kvartalet 2015 minskade orderingÄngen med 1,2 procent jÀmfört med det fjÀrde kvartalet 2014, i sÀsongrensade tal. OrderingÄngen minskade med 4,4 procent pÄ hemmamarknaden medan exportmarknaden tvÀrtom ökade med 1,0 procent.

PÄ Ärsbasis ökade orderingÄngen i mars med 1,4 procent jÀmfört med motsvarande mÄnad föregÄende Är, i kalenderkorrigerade tal. OrderingÄngen steg pÄ bÄde hemma- och exportmarknaden, med 0,4 respektive 2,0 procent.

För Industri för datorer, elektronikvaror och optik sjönk orderingÄngen med 10,6 procent jÀmfört med februari, pÄverkat av en svag exportmarknad. JÀmfört med mars förra Äret var orderingÄngen 6,1 procent lÀgre.

NÀr det gÀller industrin för elapparatur ökade orderingÄngen jÀmfört med februari med 121,3 procent. JÀmfört med mars förra Äret Àr siffrorna 138,2 procent högre.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-11 12:50 V11.10.5-2