Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© dmitriy shironosov dreamstime.com Elektronikproduktion | 14 juli 2015

ABB tar order värd 450 miljoner dollar

ABB har tagit hem en order vÀrd runt 450 miljoner dollar för sammankoppling av elnÀten i Storbritannien och Norge.
BestÀllare Àr den norska statliga transmissionsnÀtoperatören Statnett och det internationella el- och gasföretaget i Storbritannien National Grid. Ordern bokades i tredje kvartalet 2015.

ABB ska leverera omriktarstationer för högspÀnd likström (HVDC) i bÄda Àndar av lÀnken North Sea Network (NSN) mellan Norge och Storbritannien. ABB tilldelades nyligen ocksÄ projektet NordLink, en 1'400 MW kraftförbindelse pÄ ±525 kilovolt (kV) mellan Norge och Tyskland.

”Vi Ă€r mycket glada att fĂ„ arbeta med Statnett och National Grid och fĂ„ bidra till en ökad samverkan pĂ„ den europeiska energimarknaden”, sĂ€ger Ulrich Spiesshofer, koncernchef för ABB. ”HVDC Ă€r en kĂ€rnteknik som uppfanns av ABB och en av de nyckelverksamheter vi fokuserar pĂ„ i vĂ„r strategi Next Level. Denna order understryker ocksĂ„ att vĂ„r division Power Systems gör solida framsteg pĂ„ sin vĂ€g tillbaka till lönsam och hĂ„llbar tillvĂ€xt.”

NSN-lÀnken fÄr en överföringskapacitet av 1'400 MW och blir med sina 730 kilometer vÀrldens lÀngsta kraftförbindelse pÄ havsbotten. Den berÀknas tas i kommersiell drift 2021.

I perioder av hög vindkraftsproduktion och lÄg elefterfrÄgan i Storbritannien kommer elkraft att strömma via lÀnken till Norge som dÀrmed kan fylla pÄ sina vattenreserver. NÀr efterfrÄgan i Storbritannien dÀremot Àr hög men vindkraftsproduktionen lÄg till följd av svaga vindar kommer istÀllet el frÄn norska vattenkraftverk att strömma till Storbritannien.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2