Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© bakhtiarzein dreamstime.com Analys | 10 augusti 2015

Fler satsar på hemmaplan

I en ny rapport frĂ„n Business Sweden, kallad ”DĂ€rför tillverkar vi i Sverige", slĂ„r föreningen fast att mĂ„nga företag nu vill öka sin svenska produktion.
Av 600 internationella företag har hÀlften investerat i ökad tillverkning i Sverige de senaste tre Ären, det slÄr Business Sweden fast i den nya rapporten. Bland företag nÀmns bland annat Atlas Copco och Husqvarna.

Samtidigt ska man ocksÄ veta att omlokalisering av tillverkning frÄn Sverige till lÄglönelÀnder fortsÀtter - men takten avtar. Business Sweden fastslÄr istÀllet att trenden globalt gÄr mot en regionalisering av tillverkning och sourcing nÀra kunder och marknader. Regionaliseringstrenden drivs av en önskan om kortare ledtider, hög produktanpassning och större flexibilitet. Lokaliseringen av tillverkning förÀndras till Sveriges fördel i takt med att skillnaderna för tillverkning och sourcing mellan höglönelÀnder och lÄglönelÀnder planas ut.

– Möjligheterna handlar inte frĂ€mst om hemtagning av tillverkning, utan om en parallell expansion av tillverkning i Sverige och i utlandet. Regionaliseringen stĂ€rker förutsĂ€ttningarna för tillverkande företag att etablera sig eller expandera som slutproducenter eller underleverantörer i Sverige för den europeiska marknaden, sĂ€ger Klas Ericson, en av författarna till rapporten pĂ„ Business Sweden.

Det stora orosmolnet förblir industrins framtida kompetensförsörjning, dÄ varken utbildningssystemet eller intresset för tillverkningsindustrin stödjer företagens framtida behov av kompetens, fastslÄr Business Sweden. I rapporten framgÄr ocksÄ att Sveriges infrastruktur för logistik och kommunikationer behöver stÀrkas för att öka företagens konkurrenskraft och Sveriges förutsÀttningar att attrahera investeringar i tillverkning. Stora utmaningar Àr energiomstÀllningen och hur mindre orter med viktig industri kan göras mer attraktiva för arbete och boende. Företagen efterlyser ocksÄ ett ökat engagemang frÄn politiskt hÄll för att stÀrka industrins konkurrenskraft.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-2