Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© orcearo dreamstime.com Teknik | 19 augusti 2015

Svenska teknikföretag forskar mindre

Utgifterna för forskning och utveckling, FoU, sjönk under förra Äret i Sverige och det Àr företagen som stÄr för nedgÄngen, skriver Teknikföretagen.
JÀmfört med 2013 la företagen 4 miljarder mindre pÄ forskning och utveckling. Det visar siffror frÄn Statistiska CentralbyrÄn, SCB.

– Vi har inte kunnat se nĂ„got specifikt sĂ„ det hĂ€r kan vara en nedgĂ„ng pĂ„ bred front och det kan vara lite orovĂ€ckande att mĂ„nga har börjat dra ned pĂ„ sina FoU-utgifter, sĂ€ger Jonas Wallberg pĂ„ branschorganisationen Teknikföretagen.

Statistiska CentralbyrÄn visar att företagens utgifter för forskning och utveckling gick ned under 2014 med nÀrmare fem procent vilket motsvarar fyra miljarder.

Universiteten och högskolorna ökade dÀremot sina utgifter med drygt 1,5 miljarder.

Enligt SCB Àr det de stora varuproducerande företagen som dragit ned pÄ sina utgifter, dÀremot drog de inte ned pÄ sin personal. Jonas Wallberg pÄ Teknikföretagen tror att en förklaring till de lÀgre utgifterna Àr konjunkturlÀget i frÀmst Europa.

– Vi har ju haft en ganska orolig situation i Europa och i vĂ€rlden under ett tag sĂ„ det kan vara det som har pĂ„verkat ocksĂ„ och man har hoppats pĂ„ att det ska ta fart i den tillverkande industrin men man har inte fĂ„tt den tillvĂ€xt som man har hoppats pĂ„.

Peter Larsson Àr samhÀllspolitisk direktör pÄ fackförbundet Sveriges Ingenjörer. Han menar att de lÀgre utgifterna Àr ett tecken pÄ ett större problem.

– Det hĂ€r bekrĂ€ftar en lĂ„ngsiktig trend som vi har sett de senaste tio Ă„ren dĂ€r svensk forskning inom privat sektor har tappat volym. Vad vi Ă€r sĂ€rskilt oroade för den utbredda kortsiktigheten i företagen i dag.

Vad beror det pÄ?

– Det beror pĂ„ att de institutionella Ă€garna inte stĂ€ller tydliga krav pĂ„ att bĂ„de klara leveransen för morgondagen men ocksĂ„ klara den lĂ„ngsiktiga utvecklingsförmĂ„gan.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-1