Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© xdew77 dreamstime.com Elektronikproduktion | 24 augusti 2015

Mjukare robotrörelser sparar energi

En ny studie slĂ„r fast att genom att minska acceleration och inbromsning hos industrirobotar kan energiförbrukningen reduceras med upp till 40 procent – utan att minska takten i tillverkningen.
Siffrorna kommer frÄn de första testerna av en optimeringsalgoritm som Chalmersforskare har utvecklat. Optimeringen av robotarnas rörelser sker genom att minska acceleration och inbromsning, samtidigt som tiden dÄ en robot stÄr stilla minskas, eftersom Àven stillastÄende drar energi.

– Vi lĂ„ter helt enkelt roboten köra lĂ„ngsammare istĂ€llet för att stĂ„ still och vĂ€nta pĂ„ andra robotar och maskiner för att fĂ„ utföra nĂ€sta sekvens. Optimeringen bestĂ€mmer ocksĂ„ i vilken ordning de olika operationerna ska utföras för att minimera energiförbrukningen utan att tappa tid i körcykeln, sĂ€ger professor Bengt Lennartson som har startat denna forskning tillsammans med bland annat General Motors.

Han Àr dock noga med att pÄpeka att optimeringen aldrig Àndrar robotens körbana, endast operationernas hastighet och sekvensordning.

– DĂ€rmed kan vi gĂ„ in i en befintlig robotcell och göra en snabb optimering utan att pĂ„verka produktionen eller nuvarande cykeltid.

För att Ästadkomma en sÀker optimering mÄste hÀnsyn tas till körningar dÄ flera robotar rör sig i gemensamma zoner. DÀrför inleds optimeringen med att identifiera de zoner dÀr det bara fÄr lov att finnas en robot i taget.

– De första mĂ€tningarna har visat imponerande energibesparingar, men det Ă€r fortfarande en uppskattning. Det handlar om en minskning av energiförbrukningen pĂ„ mellan 15 och 40 procent. För att kunna uppskatta den faktiska energibesparingen krĂ€vs fler tester ute i industrin, sĂ€ger Kristofer Bengtsson som ansvarar för implementeringen av den nya optimeringsstrategin.

I mycket robotintensiv tillverkningsindustri, exempelvis karosserifabriker i fordonsindustrin, förbrukar robotar cirka hÀlften av den totala elenergin.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-05 15:01 V11.10.4-1