Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© bosch
Teknik |

Bosch robotbonde vill säkra framtidens matförsörjning

Förhållandet mellan jordbruksoutput och den minskade energiåtgången för att nå denna output har varit en av modernitetens grundpelare, samt förmågan att odla mer på mindre yta. Den nya robotbonden ska ta detta ännu längre.

På 50-talet kunde en jordbrukare odla ungefär 2'500 kilo vete per hektar odlingsjord. Idag har den siffran tredubblats och jordbruket vill givetvis ta nästa steg. Outputen från jordbruket spås behöva öka med cirka tre procent per år för att hänga med i befolkningsökningen i världen Det är där som “Bonirob” kommer in i bilden. "Vi utnyttjar vår expertis inom sensorteknik, algoritmer, och bildigenkänning för att bidra till att förbättra livskvaliteten, även i områden som är nya för Bosch", säger professor Amos Albert, robotexpert och chef för Bosch startup:en Deepfield Robotics.
Klicka för större bild
Nej, det är ingen robot med armar, ben och en fräck halmhatt på huvudet. Här pratar vi istället om en fyrkantig bjässe, stor som en mindre bil. Förutom ovan nämnda system använder den sig av video- och lidar-positionering samt satellitnavigering för att hitta runt fälten. Med hjälp av sensorerna och ombord-datorerna kan roboten känna igen och klassificera växter. Roboten kan avgöra om en planta är hälsosam eller om den behöver tas bort. Det är helt enkelt en automatisk screening-process för grödor.
----- Bilder © Bosch

Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-15 11:45 V22.4.27-2
Annons
Annons