Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© dmitriy shironosov dreamstime.com Elektronikproduktion | 25 maj 2016

Scania och Ericsson testar 5G

Scania och Ericsson testar nu den nya 5G-tekniken. Samarbetet syftar till att testa anvÀndningen av 5G-nÀt
för transportkommunikation.
Inom ramen för samarbetet har tre mobila basstationer installerats vid Scanias FoU-anlÀggning i SödertÀlje. TestnÀtet uppdateras kontinuerligt med ny teknik allt eftersom den utvecklas.

Anders StÀllberg Àr projektledare för City Automation pÄ Scania.

– Den nya 5G-anslutningen ger tillgĂ„ng till mobila nĂ€tverkstjĂ€nster med hög kvalitet, smĂ„ fördröjningar och hög bandbredd dĂ€r stora mĂ€ngder komplex data kan överföras mycket snabbt och tillförlitligt. Det ger oss en prioriterad kommunikations-kanal för projekt som sjĂ€lvkörande fordon och konvojkörning, sĂ€ger han.

Att ha en prioriterad kanal har ibland varit ett problem i överbelastade icke-5G-nÀt dÀr anvÀndarna varit tvungna att samsas med andra som exempelvis strömmar film, musik och spel. 5G har fler anvÀndningsomrÄden Àn 4G-nÀt - sÀrskilt i maskin-till-maskin-kommunikation.

För Scania innebÀr de mindre fördröjningarna i 5G-nÀten att den nya tekniken kan anvÀndas av fordon som sÀnder inbromsnings- eller riktningsinformation till varandra, dÀr snabbhet och tillförlitlighet Àr avgörande. 5G-tekniken Àr dÀrmed, med sin tillförlitliga fördröjning och bandbredd, ett alternativ till trÄdlös teknik (wlan) som anvÀnts sedan tidigare.

Den nya tekniken spelar ocksÄ en viktig roll för utvecklingen av Scanias system för sjÀlvkörande fordon, exempelvis sÄ att sjÀlvkörande fordon kontinuerligt uppdaterar kartor pÄ en central server som sedan distribueras till andra fordon i systemet.

I förlÀngningen kommer försöken inte att begrÀnsas till testomrÄdet i SödertÀlje. Scania fÄr ocksÄ tillgÄng till testnÀtet för 5G vid Ericssons huvudkontor. Ericssons testnÀt anvÀndes i slutet av april vid försök med mindre sjÀlvkörande bussar i samband med Drive Swedens evenemang Kista Mobility Week. Kista kommer ocksÄ att anvÀndas för framtida demonstrationer av sjÀlvkörande fordon inom ramen för Scanias projekt för automatisering av stÀder.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-11 20:28 V11.10.27-2