Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© dmitriy shironosov dreamstime.com Elektronikproduktion | 25 maj 2016

Scania och Ericsson testar 5G

Scania och Ericsson testar nu den nya 5G-tekniken. Samarbetet syftar till att testa användningen av 5G-nät
för transportkommunikation.
Inom ramen för samarbetet har tre mobila basstationer installerats vid Scanias FoU-anläggning i Södertälje. Testnätet uppdateras kontinuerligt med ny teknik allt eftersom den utvecklas.

Anders Ställberg är projektledare för City Automation på Scania.

– Den nya 5G-anslutningen ger tillgång till mobila nätverkstjänster med hög kvalitet, små fördröjningar och hög bandbredd där stora mängder komplex data kan överföras mycket snabbt och tillförlitligt. Det ger oss en prioriterad kommunikations-kanal för projekt som självkörande fordon och konvojkörning, säger han.

Att ha en prioriterad kanal har ibland varit ett problem i överbelastade icke-5G-nät där användarna varit tvungna att samsas med andra som exempelvis strömmar film, musik och spel. 5G har fler användningsområden än 4G-nät - särskilt i maskin-till-maskin-kommunikation.

För Scania innebär de mindre fördröjningarna i 5G-näten att den nya tekniken kan användas av fordon som sänder inbromsnings- eller riktningsinformation till varandra, där snabbhet och tillförlitlighet är avgörande. 5G-tekniken är därmed, med sin tillförlitliga fördröjning och bandbredd, ett alternativ till trådlös teknik (wlan) som använts sedan tidigare.

Den nya tekniken spelar också en viktig roll för utvecklingen av Scanias system för självkörande fordon, exempelvis så att självkörande fordon kontinuerligt uppdaterar kartor på en central server som sedan distribueras till andra fordon i systemet.

I förlängningen kommer försöken inte att begränsas till testområdet i Södertälje. Scania får också tillgång till testnätet för 5G vid Ericssons huvudkontor. Ericssons testnät användes i slutet av april vid försök med mindre självkörande bussar i samband med Drive Swedens evenemang Kista Mobility Week. Kista kommer också att användas för framtida demonstrationer av självkörande fordon inom ramen för Scanias projekt för automatisering av städer.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-11-11 12:47 V11.8.0-1