Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Mönsterkort | 08 augusti 2002

Ericssonpersonal till Acreo

En fortsatt samlad spetskompetens i Sverige inom optisk bredbandskommunikation säkras. En omfattande gemensam satsning görs och personal övergår till Acreo AB.
Ericsson och VINNOVA satsar 25 Mkr, hälften vardera under 2002. Detta förstärker den verksamhet som Acreo har inom området och som bedrivs i Kista, Hudiksvall och Norrköping. Ericssons personal vid forskningsenheten för Optical Networking (ONER), ca 15 personer, går över till forskningsinstitutet Acreo. För kommande år bedöms satsningen omfatta ca 50 Mkr per år från offentliga och kommersiella aktörer. Statliga VINNOVA har för 2003 förklarat sig beredd att satsa närmare hälften av detta, 24 Mkr. Regeringens stöd till VINNOVA gör detta möjligt att finansiera. Överenskommelsen är ett resultat av diskussioner som förts mellan Näringsdepartementet, VINNOVA, Ericsson och Acreo AB.

Forskningen skall omfatta framtagning av nättopologier och implementering av testbädd för avancerade fältutvärderingar som stöder olika tjänsteutbud (inkl 4G mobila radiosystem), genom att demonstrera "end-to-end" uppkoppling med tillräcklig kvalitet och med låg kostnad för användaren. Arbetet sker i samverkan med intresserade aktörer för leverans av tjänster, system och komponenter.
Forskningen ska även understödja konvergensen mellan trådbundna fiberbaserade bredbandsnät och framtida mobila bredbandslösningar, såväl cellulära som trådlösa lokala nät (WLAN).
Man kommer även att ta fram nya typer av kostnadseffektiva optiska och elektroniska högfrekvenskomponenter och delsystem som t ex fibrer för framtidens nätverk, opto till eter omvandlare för högfrekventa WLAN, installationsmetoder och hjälpmedel.

Enligt Hans Hentzell, VD på Acreo AB, är detta en av Europas mest kraftfulla satsningar för forskning och utveckling inom optisk bredbandskommunikation som skapar en sammanhållen spetskompetens inom hela infrastrukturen från system till komponent för tele- och datakommunikation.

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Visa fler nyheter
2018-06-15 00:12 V9.6.1-1