Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© lund university Elektronikproduktion | 06 december 2016

Lunds Universitet vill revolutionera transistorerna

Lars-Erik Wernersson, professor i nanoelektronik vid LTH, har tillsammans med sitt forskarlag tagit fram en teknik för smartare transistorer som kan komma till anvÀndning inom elektronik som arbetar vid lÄg energi.
Tekniken Àr tÀnkt att vara applicerar inom exempelvis sensorer för Internet of Things. Om de nya transistorerna skulle anvÀndas i stor skala skulle enorma energibesparingar göras. I sin forskning Àgnar sig Lars-Erik Wernersson sedan mÄnga Är Ät en frÄga om transistorer, som Àr elektronikens minsta byggstenar: Hur bra kan de bli, vilken prestanda kan de fÄ?

NÀr hans forskarkollegor vid LTH nyligen rapporterade in data frÄn ett experiment som gjordes inom ramen för det EU-finansierade projektet E2SWITCH förstod Lars-Erik Wernersson, precis som doktoranderna som utförde testet, att det var frÄga om ett banbrytande resultat:

– Vi har gjort om testerna mĂ„nga gĂ„nger och lyckats demonstrera att prestandan med den hĂ€r nya, energibesparande tekniken inte bara Ă€r tillrĂ€cklig, utan till och med bĂ€ttre Ă€n den som bygger pĂ„ traditionella tekniker.

Med hjÀlp av nanoteknologin har materialen och arkitekturen i transistorerna optimerats sÄ att dessa vid lÄga spÀnningar endast förbrukar en tredjedel av den energi som gÄr Ät med dagens teknik. Transistorerna kan anvÀndas i digitala kretsar, olika sensorer och kommunikation. För Internet of Things-applikationer vÀntas transistorer med lÄg energiÄtgÄng ha stor betydelse.

– Vi har kunnat operera transistorerna under den sĂ„ kallade fundamentala termiska grĂ€nsen, vilket reducerar energiförbrukningen. NĂ€sta steg Ă€r att fortsĂ€tta studera fysiken och förstĂ„ komponenterna bĂ€ttre sĂ„ att de gĂ„r att optimera vidare. Vi vill ocksĂ„ hitta vĂ€gar att föra över teknologin till industrin.

Det forskarna har funnit kan troligen ha flyttat ut i tillverkningsprocesser om fem till tio Är. Hur stora energibesparingarna kan bli beror enligt Lars-Erik Wernersson pÄ hur bra komponenter som gÄr att tillverka ute i industrin.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-1