Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Gajus Dreamstime Analys | 07 mars 2017

Hög kompetens får företag att välja Sverige för FoI

Tillgången på kompetens – att det finns välutbildad arbetskraft – är främsta fördelen för företag att bedriva forskning och innovation i Sverige. Samtidigt har vi bästa konjunkturläget på fem år, menar Sveriges Ingenjörer.

I sin nya innovations- och konjunkturrapport har Sveriges Ingenjörer undersökt saken och slutsatsen man kan dra är att; den ekonomiska situationen är tillfredställande eller god.
© Sveriges Ingenjörer
– Den ekonomiska utvecklingen för landets tekniktäta företag är nu rekordstark – bästa konjunkturläget på fem år, säger Staffan Bjurulf, näringspolitisk expert på Sveriges Ingenjörer. Sveriges Ingenjörer har frågat sina lokala representanter på 645 företag i det svenska näringslivet. På 85 procent av företagen uppges att den ekonomiska situationen är tillfredställande eller god. Bäst går det för Svenska Teknik- och Designföretagen inom tjänstesektorn där 90 procent anger ett gott konjunkturläge. På industrisidan går Skogsindustrin bäst, 88 procent. – Läget bedöms också bli ännu bättre kommande halvår. Bara 7 procent tror på sämre tider, framhåller Staffan Bjurulf. Rapporten visar även varför företag väljer att bedriva forskning och innovation (FoI) i Sverige. – Fördelarna är främst den höga kompetensen, förmågan till förnyelse och vanan vid att samarbeta, säger Staffan Bjurulf. Andra faktorer som rankades av företagen var bland annat ekonomiska faktorer – möjligheter till finansiering samt kostnadseffektivitet i verksamheten. Även nationella motiv nämndes, en vilja att gynna svenskt näringsliv och samhälle. – Samtidigt uppger 37 procent att det största hindret är svårigheter att rekrytera den kompetenta arbetskraft som finns. Konkurrensen är alltså hård, kommenterar Staffan Bjurulf.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-11-12 07:31 V14.7.10-2