Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Gajus Dreamstime Analys | 07 mars 2017

Hög kompetens får företag att välja Sverige för FoI

Tillgången på kompetens – att det finns välutbildad arbetskraft – är främsta fördelen för företag att bedriva forskning och innovation i Sverige. Samtidigt har vi bästa konjunkturläget på fem år, menar Sveriges Ingenjörer.

I sin nya innovations- och konjunkturrapport har Sveriges Ingenjörer undersökt saken och slutsatsen man kan dra är att; den ekonomiska situationen är tillfredställande eller god.
© Sveriges Ingenjörer
– Den ekonomiska utvecklingen för landets tekniktäta företag är nu rekordstark – bästa konjunkturläget på fem år, säger Staffan Bjurulf, näringspolitisk expert på Sveriges Ingenjörer. Sveriges Ingenjörer har frågat sina lokala representanter på 645 företag i det svenska näringslivet. På 85 procent av företagen uppges att den ekonomiska situationen är tillfredställande eller god. Bäst går det för Svenska Teknik- och Designföretagen inom tjänstesektorn där 90 procent anger ett gott konjunkturläge. På industrisidan går Skogsindustrin bäst, 88 procent. – Läget bedöms också bli ännu bättre kommande halvår. Bara 7 procent tror på sämre tider, framhåller Staffan Bjurulf. Rapporten visar även varför företag väljer att bedriva forskning och innovation (FoI) i Sverige. – Fördelarna är främst den höga kompetensen, förmågan till förnyelse och vanan vid att samarbeta, säger Staffan Bjurulf. Andra faktorer som rankades av företagen var bland annat ekonomiska faktorer – möjligheter till finansiering samt kostnadseffektivitet i verksamheten. Även nationella motiv nämndes, en vilja att gynna svenskt näringsliv och samhälle. – Samtidigt uppger 37 procent att det största hindret är svårigheter att rekrytera den kompetenta arbetskraft som finns. Konkurrensen är alltså hård, kommenterar Staffan Bjurulf.
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-06-25 20:13 V13.3.22-1