Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 11 maj 2017

Kongsberg med och bygger 100% elektriskt containerfartyg

Norska Yara har ingÄtt ett partnerskap med Kongsberg för att bygga vÀrldens första autonoma nollutslÀppsfartyg.
Fartyget "Yara Birkeland" siktar pÄ att bli vÀrldens första helt elektriska och autonoma containerfartyg, med nollutslÀpp. Det hela Àr planerat att starta under senare halvÄret 2018 med att frakta produkter frÄn Yaras produktionsanlÀggning i Porsgrunn till Brevik och Larvik i Norge.

Fartyget Àr döpt efter Yaras grundare, Kristian Birkeland, och Àr utformat för att minska NOx- och koldioxidutslÀpp samt förbÀttra trafiksÀkerheten genom att ersÀtta upp till 40'000 lastbilstransporter i befolkade stadsomrÄden.

Yara Birkeland kommer initialt att fungera som ett bemannat fartyg, men man siktar pÄ att flytta till Àfjrrstyrning i 2019 och förvÀntas kunna utföra helt autonoma resor frÄn 2020.

Kongsberg ansvarar för utveckling och leverans av alla sĂ„ kallade ”möjliggörande” tekniker pĂ„ Yara Birkeland, inklusive sensorer och integration som krĂ€vs för fjĂ€rr- och autonom drift. Kongsberg kommer Ă€ven att leverera elektriska drivsystem samt kontrollsystem för bĂ„de batteri- och framdrivningssystemen.
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1