Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© saab Elektronikproduktion | 30 november 2017

Svenska Freds polisanmäler Saab för mutbrott

I samband med försäljning av Jas Gripen till Sydafrika har nu Svenska Freds polisanmält Saab för mutbrott och undanhållande av bevis.
Saab har tecknat avtal med de tidigare korruptionsanklagade Fana Hlongwane och Moses Mayekiso, enligt bevis publicerade av Svenska Dagbladet och TV4. Bland annat har ett förlikningsavtal från 2015 mellan Saab och Mayekiso om utbetalningar på 600’000 kronor använts som bevis.

– Vapenaffären med Sydafrika kan vara den största korruptionshärva som ett svenskt företag någonsin varit inblandat i. Köpet av Jas fick förödande konsekvenser för den unga demokratin i Sydafrika. Affären fick dessutom stort och avgörande stöd från den svenska regeringen, kungahuset och svenska myndigheter. Det är dags att få klarhet i Saabs inblandning i denna härva, säger Agnes Hellström, ordförande för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen, i ett pressmeddelande.

Föreningen menar att de avtal som avslöjats av SvD och TV4 stärker misstankarna om mutbrott för Saab, i anslutning till försäljningen av 28 stycken Jas Gripen-plan till Sydafrika 1999.

– Det är uppenbart att det finns mer fakta att ta fram och utreda i den här historien. Med polisanmälan kräver vi att Jas-utredningen återupptas och ges tillräckliga resurser, men vi vill också sätta ljuset på regeringens ansvar. Saab fortsätter att få omfattande stöd från den svenska staten vid införsäljning av krigsmateriel, och därför ser vi också att den svenska regeringen har ett ansvar och borde ha ett stort intresse av att se till att den här affären utreds en gång för alla, säger Agnes Hellström i pressmeddelandet.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-11 20:28 V11.10.27-1