Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© ra2studio dreamstime.com Elektronikproduktion | 13 juni 2018

Tiotals lasrar kan ersättas av en mikroresonatorkam

Laserljus överför digital information i ett komplext nÀtverk av optiska fibrer. Tiotals högpresterande lasrar behövs för att fylla upp bandbredden och kunna transportera en ökande mÀngd data. Nu visar forskare att alla dessa lasrar kan ersÀttas av en enda enhet.
En mikroresonatorkam Àr en optisk enhet som genererar vÀldigt skarpa, regelbundet Ätskilda, frekvenslinjer i ett litet mikrofotoniskt chip. Denna teknik utvecklades för drygt ett decennium sedan och har nu nÄtt en mognadsnivÄ som möjliggör nya applikationer, till exempel laserradar, avkÀnning, tidtagning och optisk kommunikation, skriver Chalmers tekniska högskola i ett pressmeddelande.

KÀrnan i en mikroresonatorkam Àr ett litet optiskt hÄlrum som begrÀnsar och inskrÀnker laserljus i rymden. Tekniken utgör en gynnsam miljö för att utforska nya ickelinjÀra fysiska fenomen, vilket forskare vid Chalmers har dragit nytta av i ett samarbete med amerikanska forskare.

– Vi observerade att mikroresonatorkammens optiska frekvenser interfererade negativt under en kort tidsperiod, sĂ€ger han. DĂ„ bildades en vĂ„g inuti hĂ„lrummet, som liknade ett ”hĂ„l” av ljus. Det intressanta med den hĂ€r vĂ„gformen Ă€r att den gav en hög effekt per frekvenslinje, vilket var viktigt för att möjliggöra dessa högpresterande experiment i fiberkommunikationssystem, sĂ€ger Victor Torres Company, docent pĂ„ Chalmers,i ett pressmeddelande.

Hur dessa ”mörka” ljuspulser uppstĂ„r Ă€r lĂ„ngt ifrĂ„n klarlagt, men forskarna tror att pulsernas unika egenskaper möjliggör nya applikationer inom fiberoptiska kommunikationssystem och spektroskopi.

De nya resultaten Àr resultatet av ett samarbete mellan forskare pÄ Purdue University i USA, som tillverkade proverna, och professor Peter Andreksons forskargrupp pÄ avdelningen för fotonik pÄ Chalmers.

– VĂ„ra resultat Ă€r inte den första demonstrationen av kommunikation med en mikroresonatorkam, men det Ă€r första gĂ„ngen den uppnĂ„r en prestanda som Ă€r kompatibel med de starka kraven pĂ„ framtida kommunikationssystem, sĂ€ger Peter Andrekson, som ocksĂ„ Ă€r en av författarna till artikeln i Nature Communications.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-2