Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Wikimedia Commons / Saab Elektronikproduktion | 14 juni 2018

Storbritannien är Saabs största kundland för markradar

Saab har levererat det tionde markradarsystemet av typen Giraffe Agile Multi Beam (AMB) till brittiska Ministry of Defence. Det innebär att Storbritannien nu är det land som äger flest markbaserade Giraffe AMB-system.
Storbritannien beställde det första Giraffe AMB-systemet 2008 inom programmet Land Environment Air Picture Provision (LEAPP). De första leveranserna ägde rum under 2010 och systemet är sedan dess i drift vid regementet 16th Regiment Royal Artillery. Radarn ger en samlad lägesbild av luftrummet i realtid under stridsuppdrag, men även vid stora evenemang. Giraffe AMB användes exempelvis för övervakning vid olympiska spelen i London 2012.

– Giraffe ABM ger vårt försvar en enastående övervakningsförmåga som bidrar till att hålla Storbritannien säkert och skyddar våra trupper när de är ute på uppdrag. Radarn ger vårt avancerade luftvärnssystem Sky Sabre den intelligens som krävs på fältet och vi är mycket nöjda att nu stärka vårt försvar ytterligare med ett tionde Giraffesystem, säger Guto Bebb, Storbritanniens minister för inköp av försvarsmateriel, i ett pressmeddelande.

Giraffe AMB ger en komplett 360-gradersuppdatering av luftlägesbilden varje sekund och täcker ett avstånd på 120 kilometer. Radarn är monterad på en mobil plattform och ger användaren förmåga att upptäcka och spåra exempelvis flygplan, missiler, raketer och drönare.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-1