Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© dirk ercken dreamstime.com Analys | 30 augusti 2018

Sveriges underleverantörer saknar kompetent arbetskraft

Orderingången är stabil för svenska underleverantörer och vart tredje företag planerar att anställa, enligt Underleverantörsbarometern från Svensk Industriförening Sinf. Dock finns fortfarande problemet med brist på kompetent personal.
När det gäller de största hindren mot företagens tillväxt toppar tillgång till kompetent personal, vilket 29 procent svarat. På mindre än två år har andelen företag som anger att de har problem att hitta kompetenta medarbetare ökat från 42 procent till 66 procent.

– Problemet med bristen på utbildad arbetskraft är något som vi tycker borde ligga högt upp på den nya regeringens agenda för att främja ett fortsatt expansivt Sverige, säger Joakim Norlén, vd för Svensk Industriförening Sinf, i ett pressmeddelande.

Trots problemet med utbildad personal går det ändå bra för underleverantörsindustrin. 54 procent av underleverantörerna har ökat sin omsättning under det andra kvartalet 2018, jämfört med 50 procent under föregående kvartal, enligt siffror från Sinf. 50 procent av företagen bedömer att orderingången ökar under det tredje kvartalet vilket kan jämföras med 43 procent inför det andra kvartalet.

– Den upplevda bristen på utbildad arbetskraft är tyvärr den högsta sedan vi startade mätningarna. Däremot har orderingången ökat sedan föregående kvartal vilket tyder på att det fortfarande är fullt tryck hos underleverantörerna för att fortsätta möta behovet, säger Joakim Norlén.

I Underleverantörsbarometern mäter Sinf stämningen bland mindre och medelstora underleverantörer till storföretag. Sinf har cirka 1’200 medlemsföretag.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-11-14 11:24 V11.8.1-1