Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© IRF NASA Elektronikproduktion | 04 januari 2019

Sverige är tillbaka på månen efter lyckad landning

Den 3 januari 2019 landade den kinesiska rymdsonden Chang’E-4 på månens baksida, och med den instrumentet från Institutet för rymdfysik, IRF.
Forskare vid IRF har utvecklat ett av instrumenten ombord på rymdsonden, något som evertiq skrev om i december. Instrumentet, ASAN (Advanced Small Analyzer for Neutrals), ska utforska hur strömmen av laddade partiklar från solen växelverkar med månytan. Forskarna hoppas att mätningarna kan ge dem ledtrådar om var vattnet på månen kommer ifrån.

Landningen på baksidan av månen är den första någonsin och IRF:s instrument är det andra svenska instrumentet som landar på månen. För 50 år sedan under Apollo-programmet användes svenska Hasselbladskameror.

– Den lyckade landningen av instrumentet betyder att Sverige är tillbaka på månen och det känns så klart väldigt stort. Nu ska instrumentet genomgå en rad olika kontroller och sedan driftsättas. Före den 11 februari förväntas ASAN ha levererat sina första data, säger Martin Wieser, forskare vid IRF och ansvarig för instrumentet, i ett pressmeddelande.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1