Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 04 mars 2003

26 arbetare på en VD-lön

En svensk industri-VD tjänar lika mycket som 26 industriarbetare. Det visar en granskning av snittlönen för de femtio högst betalda cheferna inom industrin. Överst på listan ligger Flextronics VD Ronny Nilsson.
Tidningen Dagens Arbete har granskat samtliga svenska industriföretag med fler än 100 anställda, totalt 1024 företag. I de största företagen var den genomsnittliga VD-lönen för år 2001 drygt 3,6 miljoner kronor. Industrins femtio högst avlönade verkställande direktörer tjänade i genomsnitt över sex miljoner kronor. Det är lika mycket som 26 industriarbetare eller 19 industritjänstemän.

Högst lön hade Ronny Nilsson, chef för Flextronics. Nedskärningarna på Flextronics i Katrineholm, Visby, Karlskrona och Västerås inleddes 2001. Samma år deklarerade Ronny Nilsson en inkomst på nära 22 miljoner kronor som placerade honom överst i löneligan. "Det är en blandning av lön, bonus och förmånsvärdet för att teckna optioner som deklarerats som inkomst. Det var ett bra år. Så bra blir det nog inte igen. Nästa år blir det nog betydligt mindre", säger Ronny Nilsson till Dagens Arbete.

På andra plats återfinns Ericssons koncernchef Kurt Hellström. År 2001 redovisade Ericsson en förlust efter finansnetto på 29,1 miljarder kronor. Samma år fick Kurt Hellström en årslön på nära 17 miljoner kronor.

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Visa fler nyheter
2018-06-25 09:38 V9.6.1-1