Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Ann-Louise Palm Elektronikproduktion | 13 juni 2003

Tankar handdatorer med flygdata

När Airbusplanet närmar sig gaten, ser markpersonalen automatiskt aktuell flygdata från inuti planet på sina handdatorer. Det svenska mjukvaruföretaget Appear Networks har utvecklat tekniken som används av elektronikjätten Sagem.
Lösningen är den första i sitt slag för flygbranschen och premiärvisas på världens största flygmässa "Paris Air Show" i Frankrike nästa vecka. Lägre kostnader med effektivare arbetsprocess är tanken bakom.

Appear Networks har specialiserat sig på automatisk distribution och installation av verksamhetskritisk programvara över trådlösa nätverk, så kallade WLAN i transportbranschen. När ett plan är i luften samlas en mängd flygdata in, data som idag sparas på ett PCMCIA kort, optisk disk eller liknande. Lagringsmediet hanteras idag manuellt av underhållspersonalen. Med Appears lösning kan en behörig användare med ett enda klick, och utan att gå ombord, se, ladda ner och köra applikationerna han behöver. Dessa avinstalleras automatiskt från handdatorn när han lämnar den trådlösa zonen, eller behålls för senare analys. Arbetsprocessen blir effektiverare då överföringen sker när planet taxar in. Flygplanets tillgänglighet ökar och risken för mänskliga fel minskar med färre arbetsmoment.

"Flygbranschen har många restriktioner; mobil arbetsstyrka, komplexa arbetsprocesser, knappa resurser och ett ständigt behov av ökad effektivitet och maximal säkerhet", säger Ann-Louise Palm, VD på Appear Networks. "Det är därför en bra miljö för trådlös teknik".

Sagems FDIMU (Flight Data Interface & Management Unit), är utrustad med ett WLAN gränssnitt och är för närvarande installerad i "Airbus Single Aisle". Mjukvarulösningen bygger på Appear Provisioning Server.
Annons
Annons
Annons
Annons
Läs även
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-1