Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Mönsterkort | 25 november 2003

Saab Ericsson Space får satellitorder

Saab Ericsson Space AB har fÄtt startorder av EADS Astrium i Tyskland för att börja med arbete pÄ utrustning till vÀrldens första satellit som skall mÀta globala vindar frÄn rymden.
Aeolussatelliten kommer att ha ett huvudinstrument ombord, ALADIN (Atmospheric LAser Doppler lidar Instrument). Detta instrument kommer med laserteknik mÀta globala vindar och kommer att ge tredimensionella kartor över vindhastighet och vindriktning. Dessa data kommer att förbÀttra de numeriska vÀderprognosmodeller meteorologerna anvÀnder och dÀrigenom i framtiden möjliggöra sÀkrare och lÀngre vÀderprognoser. Instrumentet kommer Àven att ge information om moln och aerosoler. Satelliten byggs av EADS Astrium i England pÄ uppdrag av ESA och kommer att skjutas upp i oktober 2007. Satelliten kommer att kretsa runt jorden i tre Är i en bana pÄ 400 km över jordytan. Det Àr tÀnkt att satelliten skall följas av fler, operationella satelliter i framtiden. ALADIN-instrumentet byggs av EADS Astrium SAS i Toulouse, Frankrike.

Saab Ericsson Space kommer att leverera satellitens datahanteringssystem. Detta system kommer till stor del att vara baserat pÄ den konstruktion som redan tas fram för jordobservationssatelliten Pleiades som skall ersÀtta SPOT-satelliterna. Systemet hanterar kommunikation med markkontrollstationer och tar dÀrför emot kommandon för att kontrollera satellitens drift och samlar in och sÀnder mÀtdata avseende satellitens hÀlsotillstÄnd tillbaka till jorden. Systemet reglerar ocksÄ satellitens position och orientering i omloppsbanan. Dessutom förser Saab Ericsson Space satelliten med S-bandsantenner för denna kommunikation och med X-bandsantenner för sÀndning av instrumentdata till marken. För dessa leveranser kommer Saab Ericsson Space inom kort att skriva kontrakt med EADS Astrium i Friedrichshafen, Tyskland.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-11 20:28 V11.10.27-2