Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Komponenter | 25 mars 2004

Krets ska skydda mot virus

Framtidens processorkort har ett chip som skyddar kortet frÄn virus och dataintrÄng, en Trusted Platform Module(TPM).
Det handlar om en krets som syftar till att skydda digital information. Infineon, Broadcom, National Semiconductor och Atmel Àr företagen som tillverkar TPM-kretsarna. Kretsarna monteras direkt pÄ processorkortet och kan utföra enklare krypteringsalgoritmer, generera krypteringsnycklar och lagra kÀnslig information. TPM fungerar inte sjÀlvstÀndigt, den mÄste anropas av en programvara. Adobe Acrobat har t.ex. programvara som lÄter TPM-kretsen generera och lagra kryptonycklar och signera PDF-dokument. TPM-kretsen kan ocksÄ anropas av program för att lagra lösenord och övervaka sÀker in-loggning. Intels La Grande och Microsofts Palladium Àr exempel pÄ utvecklingar av TPM till kompletta sÀkerhetslösningar.

TPM-kretsen kan hjÀlpa operativsystemet att identifiera vilka program som körs. TPM-kretsen tar ett fingeravtryck pÄ alla program och drivrutiner. Dessa fingeravtryck körs, vid uppstart, i ett register pÄ godkÀnda fingeravtryck och varje program eller drivrutin behöver ha ett OK frÄn kretsen för att kunna köras. Detta innebÀr att frÀmmande program inte kommer att kunna köras pÄ datorn. Det blir alltsÄ tekniskt möjligt att styra anvÀndaren till olika program som t.ex. att Microsoft, som konstruerar operativsystem, ser till att de dokument som anvÀnds i Office-format inte kan anvÀndas av andra program. Du kan t.ex. ocksÄ behöva anvÀnda en speciell webblÀsare till en viss hemsida. Kritiker anser att den personliga integriteten hÀr kommer i klÀm.
Thomas Rosteck, produktchef för TPM-kretsar pÄ Infineon, SÀger till Elektroniktidningen att han Àr skeptisk mot scenarierna. Han betonar att anvÀndaren alltid kan vÀlja att stÀnga av TPM-kretsen.
- Och att krÀva en speciell webblÀsare för att leverera en tjÀnst Àr en dÄlig affÀr, eftersom det stÀnger ute potentiella kunder, sÀger han till Elektroniktidningen.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-11 20:28 V11.10.27-2