Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Mönsterkort | 15 april 2004

Branschdag under midnattssol

Nordens första massmediedag för elektronik- och IT-branschen arrangeras under midnattssol i Pajala i mitten av juni mÄnad. Tanken Àr att branschfolk frÄn Sverige och Finland ska fÄ utbildning i massmediefrÄgor.
”Branschen i bĂ„de Sverige och Finland har lĂ€nge signalerat ett behov av utbildning i dessa frĂ„gor och en önskan att trĂ€ffa branschtidningarna. DĂ€rför blir det en svensk-finsk massmediedag och vi rĂ€knar med 250 deltagare”, sĂ€ger Erik Mella, projektledare vid Pajala Utveckling AB, som tillsammans med en samarbetspartner i finska Pello stĂ„r bakom arrangemanget.

Branschtidningarna fÄr presentera sin nyhetspolicy och bÄde tidningar och företag kommer att ha workshops i anslutningen till förelÀsningarna. AffÀrsuniversitetet AB svarar för utbildningsdelen i samarbete med nÀringslivsjournalister.

Företag i norra Finland och norra Sverige driver samverkansprojektet Assemblypolis Electronics dÀr man gör affÀrer och utbyter erfarenheter. Men man har ocksÄ ett produktionssamarbete med Murmansk i Ryssland dÀr bland annat Mikromakarna AB i Pajala har ett 30-tal medarbetare sedan mÄnga Är.

”Elektronikföretagen i norr flyttar inte sin verksamhet till Sydostasien. I stĂ€llet förlĂ€gger man den arbetsintensiva produktionen till det nĂ€rbelĂ€gna Ryssland, vilket ger en bĂ€ttre kontroll över produktionen och en hög flexibilitet”, sĂ€ger Pether Nordblad, regionchef vid Företagarna Norrbotten. Vi har vĂ„rt eget ”Sydostasien” om hörnet. FrĂ„n Pajala Ă€r det betydligt kortare vĂ€g till Murmansk Ă€n till Stockholm.

Att den första massmediedagen arrangeras i Pajala har att göra med att pajalaföretagen var pionjĂ€rer inom elektroniktillverkning i Norden. Zampo Data tillverkade kompletta datorer redan 1978 i Pajala. Idag Ă€r Mikromakarna det största företaget inom elektronik och nu ökar antalet anstĂ€llda igen efter branschens nedgĂ„ng. Åtta av nedlagda Flextronics tidigare anstĂ€llda Ă€r igĂ„ng med nya egna företag.

”Det kĂ€nns naturligt att vi nu arrangerar en massmediedag i Pajala”, sĂ€ger Erik Mella. ”Det blir en dag som pĂ„gĂ„r frĂ„n lunch till lunch 16-17 juni. I kalendern Ă€r det tvĂ„ dagar men hos oss Ă€r det bara en dag, eftersom solen aldrig gĂ„r ner i mitten av juni i Pajala. PĂ„ kvĂ€llen fiskar vi lax, badar finsk rökbastu och Ă€ter helstekt ren”, avslutar han.

Intresset Àr stort frÄn branschen redan innan inbjudningarna gÄtt ut och Erik Mella och hans medhjÀlpare har redan förberett extraflyg mellan LuleÄ och Pajala.
Annons
Annons
Annons
Annons
LÀs Àven
Visa fler nyheter
2019-01-11 20:28 V11.10.27-1