Annons
Annons
Mönsterkort | 31 augusti 2004

Ericsson-Gävle i konflikt med facket

Metallklubben på Ericsson i Gävle är rejält uppretad sedan Ericsson betalat lägre OB-tillägg till feriearbetare.
Metalls hemsida rapporterar om att ca 180 sommarvikarier på Ericsson i Gävle har fått lägre OB-ersättning än de tillsvidareanställda. – Jag tycker det är småsnålt av företaget. Ett lokalt avtal gäller väl rimligtvis för alla anställda, säger klubbordförande Ann Hillin.

Ericsson i Gävle har sedan några år tillbaka ett lokalt avtal som ger metallarbetare rätt till samma OB-ersättning som tjänstemännen. Detta innebär i genomsnitt ca 500 kr extra i månaden(i jämförelse med teknikavtalet) för en tvåskiftsarbetare. Under sommaren har ca 200 sommarvikarier arbetat i Gävlefabriken. De flesta av dessa har arbetat kortare tid än tre månader vilket har gett dem timanställning. – De som varit anställda i tre månader eller mer har fått månadslön och OB-ersättning enligt vårt lokala avtal. Men de allra flesta har alltså inte fått det. Inkonsekvent, anser Ann Hillin. – Det är inga stora summor det handlar om men principiellt är det viktigt. Vid förhandlingarna i går gav vi förslag om att företaget skulle betala ut ett schablonbelopp till samtliga berörda för att slippa räkna alla timmar. Men de vägrade.

Metallklubben tänker nu driva frågan till central nivå.

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-10-15 23:56 V11.6.0-2