Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 03 november 2004

Bör mobilkomponenter standardiseras?

Tieto Enators telechef Carl-Harald Andersson hävdar att mobilbranschen ligger på "T-Fordens nivå" eftersom mobilföretagen tillverkar sina komponenter själva. Detta säger han till NyTeknik.
Inom bilindustrin använder många bilmärken samma leverantörer som levererar standardiserade komponenter. Inom telekomindustrin så bygger basstationstillverkarna med egna komponenter. Nokia har nyligen lagt ner sin utveckling av basstationer baserade på byggklossar. Man ansåg att tiden ej var mogen. Carl-Harald Andersson tycker annat: - Den trådlösa telebranschen befinner sig mognadsmässigt på samma nivå som en gång T-Forden. Betydligt större andel av basstationen skulle kunna standardiseras, säger han till NyTeknik.

Standardiseringen är dock på gång. Utveckling av en del byggklossar har så smått tagit fart. En signaleringskomponent SS7 som Tieto Enator tagit fram säljs både till Ericsson och Nokia. Fler är att vänta. Carl-Harald Andersson flaggar för en tillväxt på mellan 50 och 100% per år de närmaste åren. För telekombolagen innebär det mindre utvecklingskostnader. Dock ett försäljningsargument mindre då en vass produkt, som överträffar konkurrenternas, kunde ha varit ett bra sådant. Tieto Enator som sysslar med utveckling av dessa typer av komponenter kommer naturligtvis att tjäna på en standardisering. Att kundkretsen växer enormt då alla köper en och samma produkt.

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-05-11 10:46 V9.5.4-2