Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Mönsterkort | 04 juli 2005

Saab Ericsson Space får premiärorder

Saab Ericsson Space i Linköping har fått en order från Alcatel på det s.k. centralröret till telekommunikationssatelliten Chinasat-9.
- Vi har tillsammans med Alcatel kvalificerat vår tillverkning av det s.k. centrallröret till Alcatels telekommunikationssatelliter. Nu ser vi äntligen frukten av vårt långsiktiga arbete i form av en första beställning. Varje gång Alcatel säljer en satellit framöver, har vi en god chans att få beställning på ett centralrör till, säger en nöjd Jörgen Remmelg, Divisionsschef för Saab Ericsson Space i Linköping.

Produkten som nu beställts är ett 4 meter högt "kolfiberrör" med diametern 1,2 meter. Det är tillverkat i sandwichteknik för att vara starkt men samtidigt mycket lätt. Tillverkningen sker i samarbete med Saab Aerostructures som utvecklat omfattande kunnande av komposittillverkning under Gripen-programmet.

Röret utgör "ryggraden" i Alcatels Spacebus-satelliter, dvs är den centrala, bärande struktur som alla apparater skruvas fast vid för att bygga ihop satelliten mekaniskt.
Ett kvalificeringsexemplar har tillverkats och provats i samarbete med kunden för att bevisa att strukturen klarar de påkänningar den kommer att utsättas för, framförallt under uppskjutningen. I strukturen finns närmare 600 s.k. gänginsatser för att skruva fast utrustning under satellitbygget. Dessa måste positioneras med mycket hög noggrannhet och gjutas in i borrade hål. En speciell borrteknik, "orbitalborrning", utvecklades därför i samarbete med underleverantören Novator, eftersom borrning i kolfiber är en grannlaga uppgift. Borrtekniken används nu ochså vid tillverkning av trafikflygplanet Airbus A-380.

Den första satelliten som byggs med den nya produkten blir Chinasat-9 som planeras skjutas upp 2007.

Saab Ericsson Space är en internationell, oberoende leverantör av rymdutrustningar. Företagets huvudprodukter är datorer, mikrovågselektronik och antenner för satelliter och adaptrar och separationssystem för bärraketer. Huvudkontoret finns i Göteborg och en division är belägen i Linköping. Företaget har dotterbolag i Österrike, Austrian Aerospace, och i USA, Saab Ericsson Space Inc. Saab Ericsson Space har ca.525 anställda.

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Visa fler nyheter
2018-04-24 23:28 V9.4.0-2