Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 23 november 2005

Samarbetets fördelar<br>ingen nyhet för Triathlon

I allt fler artiklar kan vi läsa branschpersonligheter som uttalar sig om hur viktigt samarbetet kommer att vara för företagandets framgång i Europa i allmänhet men i Sverige i synnerhet. Triathlon står för just detta. Här har vi tre företag som anammat just denna filosofi. Tre helt skilda bolag samarbetar här i ett ytterst nära samarbete. "En, två eller tre - med ett samtal når du oss alla!", går det att läsa i Triathlons verksamhetsbeskrivning.
Triathlon består av Eskilstuna ElektronikPartner AB, Tebex Cable Assemblies AB och Solö Industri AB. För dessa företag har samarbetets fördelar länge varit klara. Under tio år har dessa tre företag samarbetat tätt för att kunna ge kunderna en helhetslösning. Kablage, Elektronik och Plåt och Mekanik har varit huvudingredienserna i samarbetet som sysselsätter cirka 100 personer med en årlig omsättning på 100 miljoner kronor. evertiq fick en pratstund med Eskilstuna ElektronikPartner ABs VDMikael Joki.

Elektronikindustrin i Sverige har ju som bekant genomgått stora förändringar de senaste åren. Hur har Eskilstuna ElektronikPartner klarat sig genom dessa år och hur mycket har samarbetet Triathlon betytt i detta fall?

- Vi har under perioden 99/00 till 04/05 ökat försäljningen från 17,7 milj. till 29,2 milj och beräknas i år (05/06) omsätta 33 milj. Samarbetet inom Triathlon stärker självklart oss som företag. Erbjudandet till kund ökar, våra kunder kan ta del av ett dukat smörgåsbord med produkter och tjänster, säger Mikael Joki.

I dessa RoHS-tider kan jag inte låta bli att fråga: Hur har dessa nya direktiv påverkat er? Har omställningen varit stor?

- Självklar påverkar direktivet oss, vissa kunder berörs redan 2006, andra först senare. Vi hjälper nu ett antal av våra konceptkunder (produktutveckling kopplad till produktion) med omställning (i vissa fall omkonstruktion) av produkter. Produktionsmässigt investerar vi i nya maskiner till våra monteringslinor och utbildar personal. Komponentlager som under 2005 i en accelererande takt blir RoHS kompatibelt är nog den största anpassningen, säger Mikael Joki.

Hur ser du på framtiden för svensk elektronikindustri? Är det kanske så att samarbete är modellen för framgång?

- Företag som kan erbjuda en kostnadseffektiv produktutveckling kopplad till produktionsanpassade konstruktionslösningar kommer förmodligen även i framtiden att få agera leverantör till svensk industri. Närheten till kund måste utvecklas och framhävas, om vi lyfter fram perspektiv som kostnadsjämförelse i stället för prisjämförelse, då finns det en ljus framtid för branchen, säger Mikael Joki.

- Ensam är inte stark, vi måste samarbeta med våra leverantörer som sitter i samma båt och våga knyta nya band, fortsätter han.

- Starka naturliga nätverk med kundnytta i fokus kommer alltid att bli framgångsrika, Triathlon är i detta sammanhang ett bra exempel, berättar Mikael Joki för evertiq.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-2