Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 13 januari 2006

Diamantspetsar för blyfri lödning

Amerikanska Pace lanserar en serie med diamantförstärkta lödspetsar. Därigenom förlängs livslängden på en spets högst avsevärt, även vid lödning av det korrosiva blyfria lodet.
En traditionell lödspets tillverkas först i koppar och plätteras därefter av ett skyddande lager av järn. Problemet är att järn är en dålig ledare av värme jämfört med koppar, och koppar är inte hållbart som järn. Det är en fin balansgång att gå. Med ett för tjockt lager järn kommer spetsen att fungera dåligt och med ett för tunt lager järn kommer spetsen snabbt vittra sönder.

Nu har Pace funnit en lösning på problemet med sin nya Diamant serie. I den nya patenterade pläteringen har man blandat diamant- och järnpartiklar. Tillsammans bildar dom ett skyddande kompositmaterial som är betydligt hårdare än järn. Dessa spetsar kan klara av den korrosiva miljö, och höga temperaturer, som är en följd av blyfri lödning.

Den andra fördelen med diamant är att den leder värme mycket bättre än järn. Pace har dessutom ökat prestandan på spetsen genom att öka den termiska massan, samt ökat effekten på elementet. Idag finns det redan 48st olika spetsar i Diamant serien. Pace representeras i Sverige av DESAB Elektroniksystem AB.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1