Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Mönsterkort | 18 januari 2006

Sectra digitaliserar Stockhoms sjukhus

Alla röntgenavdelningar i Stockholms Läns Landsting digitaliserade: Neuroradiologiska kliniken på Karolinska Universitetssjukhuset Solna överger röntgenfilmen.
Neuroradiologiska kliniken på Karolinska Universitetssjukhuset Solna har dragit igång sitt nya digitala system för hantering av röntgenbilder. Därmed är verksamheten på de fyra röntgenavdelningar vid Karolinska Universitetssjukhuset Solna digitaliserade och alla röntgenavdelningar inom Stockholms Läns Landsting har nu övergett den filmbaserade röntgentekniken.

Karolinska Universitetssjukhuset, som är ett av Nordens största sjukhus, startade användningen av digitala system för hantering, granskning och arkivering av röntgenbilder redan 1998 på Astrid Lindgrens Barnsjukhus (ALB). Under hösten 2005 har Allmän Diagnostisk Röntgenavdelning samt Thoraxröntgen blivit digitala och nu är det Neuroradiologiska klinikens tur. Bildhanteringssystemen som används vid sjukhusets röntgenavdelningar har levererats av IT- och medicinteknikföretaget Sectra.

- Vårt långa samarbete med Sectra har givit oss en säker och effektiv digital lösning, säger Lars Johanson, biträdande divisionschef vid Akutdivisionen och ansvarig för radiologin inom Karolinska Universitetssjukhuset. På ALB har till exempel systemet varit tillgängligt hela 99,99 procent dygnet runt sedan driftstart 1998, vilket får anses ganska svårtslaget, fortsätter Lars Johanson.

Digitaliseringen av röntgenavdelningarna i Stockholms Läns Landsting bidrar till att sjukhusen i regionen enkelt kan granska bilder tagna vid andra sjukhus och kliniker. Digital hantering av röntgenbilder erbjuder många fördelar och bidrar till en effektivare och bättre vård. Även ur miljösynpunkt finns stora fördelar med de digitala systemen då de bidrar till att minska användningen av miljöfarliga kemikalier och film.

- Vi installerade 1998 ett av de första digitala systemen för hantering av röntgenbilder i Stockholm och idag använder 85 procent av sjukhusen i Stockholmsregionen vårt system för hantering av röntgenbilder, säger Marie Ekström, VD på Sectra Skandinavien AB.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-11-11 12:47 V11.8.0-1