Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Komponenter | 27 januari 2006

"Mikroelektronik ett orosmoment i Sverige"

Acreo höll nyligen en seminariedag i Norrköping om framtiden för svensk mikroelektronik. I Sverige finns det gott om exempel pÄ forskning i vÀrldsklass och en rad mindre företag inom svensk mikroelektronik.
Riktiga framgÄngsexempel utanför Ericsson Àr det ont om. Gapet vÀxer hela tiden mellan Ericsson och den övriga mikroelektroniken, skriver Elektroniktidningen.

Elektroniken Àr viktig för Sveriges ekonomi. Telekom och fordon stÄr för cirka 30 % av landets export, och inom dessa branscher gÄr minst hÀlften av FoU-budgetarna till mikroelektronik och tillhörande programvara.

Rolf Rising pÄ Invest In Sweden Agency, ISA menar att hur mycket Àr det egentiligen vÀrt för Sveriga?

Han pekade pÄ att regeringens bristande intresse för elektronik var pÄtaglig, men Àven över Ericssons och Volvos bristande ansvarstagande för den svenska elektronikbranschens infrastruktur. Ericsson och Volvo mÄste handla mer lokalt, konstaterade Rising.

Enligt Peter Olanders frÄn Ericsson i Kista Àr det inte aktuellt att Ericsson skulle handla mer lokalt. Han menar att Ericsson bara undantagsvis har rÄd att ta risken att handla halvledare frÄn smÄföretag.

”Det handlar om ansvarsskyldighet”, sĂ€ger Olanders pĂ„ Ericsson. ”Blir det kris sĂ„ kan det lilla företaget gĂ„ i konkurs, befrias frĂ„n ansvar och sedan starta upp igen, och dĂ„ mĂ„ste Ericsson stĂ„ för notan till slutkunden.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2