Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Lars Wallin Krönikor | 16 augusti 2005

Blyfritt i Praktiken!

Efter Är med teoretiska diskussioner och seminarier Àr det nu dags för ett mer praktiska inslag i den allt mer infekterade utvecklingen mot en RoHS kompatibel elektronik.
Dagens situation kÀnnetecknas av mÄnga som sÀger sig veta hur ett framgÄngsrik blyfri kretskorts produktion skall gÄ till men fÄ som har nÄgra praktiska erfarenheter i form av volymproduktion. Att tillverka 10 stycken kretskort och sÀga eller tro att man behÀrskar tekniken Àr nog att bÄde underskatta problemen samt att överskatta sin egen förmÄga att producera RoHS kompatibel elektronik.

Efter det att kretskorten Àr fÀrdig producerade kommer den alltid lika trÄkiga men allt sÄ viktiga frÄgan upp om total kvalitén pÄ kretskortet vilket nedbrutet innehÄller parametrar som:

* Har mönsterkortets interna plÀteringar försvagats eller brustit?
* Har all lödfogar blivit ordentligt lödda?
* Finns det blysmitta i lödfogarna?
* InnehÄller lödfogarna voids?
* Har det förekommit nÄgon fukt explosion som knÀckt nÄgon stor BGA eller QFP komponent?
* Kommer det att bildas Whiskers som kortsluter komponent anslutningarna?
* Har bondtrÄdarna i komponenterna blivit skadade?
* Vilka standarder skall kretskorten avsynas mot?

Med all sÀkerhet kommer det att krÀvas mer reparationer och förbÀttringar av lödfogar samt byte av komponenter i och med alla nya processparametrar vilket i och med blyfria processer innebÀr nya och modifierade rutiner och metoder som idag Àr helt obeprövade.

Hösten erbjuder en konferens som delvis praktiskt visar pÄ lösningar till ovanstÄende problem. Det arrangeras av IPC och JEDEC i Bryssel den 17-19 oktober, dÀr mÄnga av vÀrldens ledande experter pÄ hur man praktiskt implementerar RoHS deltar.

Vi ses i Bryssel!

Lars Wallin
IPC Europa Representant
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2