Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 01 april 2001

Telia får stöd i PTS-kritik

I striden mot Post- och telestyrelsen får Telia hjälp av Sveriges ledande auktoritet på mobila system.
I ett yttrande till länsrätten sågar professor Jens Zander utdelningen av 3G-licenser i Sverige.
"Det är sannolikt att Telias mätmodell är bättre än PTS", säger han.
På tisdag inleds förhandlingarna i länsrätten mellan PTS och de tre sökande operatörer som inte tilldelades UMTS-licens. Den mest kända i trion halvstatliga Telia inkom i veckan med sin slutliga inlaga.
Bolaget har tagit hjälp av professor Jens Zander på Kungliga tekniska högskolan, av många betraktad som den ledande oberoende experten på mobila system i Sverige. I en särskild utredning har han gått igenom hela 3G-handläggningen och riktar därefter kritik på tre punkter:
* Den mätmetod som använts för att avfärda Telia och andra operatörer är inte säker. Tvärt-om framstår Telias modell som rimlig.
* Det går inte att endast räkna på hur stark signal som kommer från den närmaste basstationen. 3G-systemet innebär att basstationer längre bort kan ge högre signal.
* PTS har bedömt de olika urvalskriterierna på ett obalanserat sätt. Tekniken har visat sig mycket viktig, medan man inte granskat exempelvis de sökandes finanser tillräckligt.
Enligt PTS beslut den 16 december skulle Telias 3G-nät täcka 291 278 kvadratkilometer av Sverige, om man utgår från den beräkningsmodell som PTS använder. Men Jens Zander anser att det är omöjligt att göra en sådan exakt bedömning.
"Beräkningsmodellen kan användas om man vill göra en grov uppskattning ifall en sökandes beräkningar över huvud taget är rimliga, men den kan inte användas till att dra så tuffa och detaljerade slutsatser som PTS gjort", säger han till Vision.
Zanders teori är att PTS först hade tänkt att använda modellen för att se om de sökandes löften låg inom rimlighetens gräns.
"På PTS trodde man nog att de sökande skulle lova att täcka till exempel 70 eller 80 procent av Sverige. Då hade man bara behövt testa om det vara rimligt och sedan godkänt eller avslagit. Nu lovade sju av tio sökande 100 procent och då blev PTS överrumplade och började experimentera med egna slutsatser."
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-2