Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 02 april 2001

Ny 3G-seger för Nokia

Nokia fortsätter skörda segrar på 3G-marknaden.
Nu blir finnarna huvudleverantör till brittiska Hutchison UK:s 3G-nät tillsammans med japanska NEC. Man får också bygga 3G-nätet åt Cable & Wireless bolag i Australien. Totalt handlar det om kontrakt värda 9 miljarder kronor.
Nokia blir huvudleverantör av utrustning för radiodelen av Hutchison UK:s nät. Finnarna får även leverera utrustning till stamnätet, tillsammans med NEC. Kontrakten löper på tre år och värderas för Nokias del till 4,6 miljarder kronor och för NEC till knappt 3 miljarder kronor. Även NEC:s partner Siemens får vara med och leverera utrustning.
För att finansiera 3G-nätet har Hutchison UK lånat upp motsvarande 53 miljarder kronor, enligt Bloomberg News. Bland annat har leverantörerna lovat hjälpa till med 11 miljarder i finansiering. Av det har Nokia lovat ställa upp med så kalla brofinansiering på 6,8 miljarder kronor, alltså 2,2 miljarder mer än värdet på utrustningen från Nokia.
Vintern har varit bra för Nokia 3G-system. För två veckor sedan knep Nokias tillsammans med Nortel ett 3G-kontrakt från italienska Omnitel. I början av mars valde svenska Telia Nokia och Siemens för sina 3G-nät i Norge, Danmark och Finland.

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-10-15 23:56 V11.6.0-2