Elektronikproduktion | 13 februari 2006

Sony Ericsson och Nokia samarbetar

3GSM World Congress, Barcelona - Sony Ericsson och Nokia presenterar idag sina intetioner kring att samarbeta för att skapa interoperabilitet mellan DVB-H-terminaler.
Syftet med samarbetet är också att göra det möjligt för fler leverantörer att leverera mobiltv-tjänster samt säkra pilottester från 2006 och framåt. För konsumenten kommer det att finnas en mängd tekniker som ger tillgång till olika typer av innehåll över mobiltelefonen. Både Sony Ericsson och Nokia idenifierar DVB-H som den föredragna tekniken för marksänd digital mobil-tv och är aktiva i pågående standardiserings- och teknikutveckling i syfte att föbättra mobil TV upplevelsen föranvändaren.

För att säkra interoperabilitet i pilotförsök för mobil-tv där flera leverantörer medverkar kommer man att följa implementeringsguidelines för Open Air Interface som finns publicerade på webben (www.nokia.com/mobiletv). Nuvarande och framtida tekniker inom beskrivna standardiseringssamlingar kommer att avspeglas i kommande releaser av implementeringsguidelines för OAI och kompatibla produkter.

"Sony Ericsson tror att mobil-TV kommer att bli ett nyckelområde för tillväxten inom mobiltelefonindustrin när det kommer till terminaler, applikationer, innehåll och tjänster. Med vår unika bakgrund inom telekommunikation och audiovisuell teknik är vi i en perfekt position som gör att vi kan dra fördel av dessa nya spännande affärsmöjligheter" säger Mats Lindof, Chief Technology Officer, Sony Ericsson. "Utvecklingen av interoperatibel DVB-H tror vi kommer att bli en av de tekniker som driver mobil-TV-marknaden in i framtiden och vi är därför glada att kunna tillkännage samarbetet med Nokia".

"Tillgängligheten till interoperatibla terminaler med stöd för DVB-H är avgörande för att öppna upp en massmarknad för mobil-TV-sändningar", säger Johan Rosenlind, Chef för underhållning, Nokia Multimedia Norden. "Vi är glada att se att implementeringsinstruktionerna för Open Air Interface (OAI) som vi publicerade i augusti 2005 kan fungera som en konkret startpunkt för interoperabilitet. Vi är övertygade om att DVB-H är den sändningsteknik som ger den bästa tv-upplevelesen i mobila enheter för användaren."

DVB-H-tekniken kompletterar existerande operatörsnät och optimerar kapaciteten och kvaliteten. Den ger användaren den bästa möjligheten att uppleva marksänd digital-tv tillsammans med telefoni och internetuppkoppling i en enda terminal. Sändningar av mobil-tv kommer att erbjuda många affärsmöjligheter för mobila tjänsteleverantörer, innehållsleverantörer, broadcasting-företag, infrastruktur- och terminaltillverkare samt även teknikleverantörer.

Responsen från olika pilotprojekt inom mobil-TV har varit lovande. De senaste kvartalsresultaten från försöket Oxford Mobile TV Trial visar att det finns en klar efterfrågan på tjänsten och att 83 % av pilotdeltagarna är nöjda med tjänsten som erbjuds.

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Visa fler nyheter
2018-06-25 09:38 V9.6.1-2