Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Jos Brehler Krönikor | 15 februari 2006

Förvaring av blyfria komponenter

Torkning av blyfria komponenter har blivit Ànnu viktigare
Moisture Sensitivity Level Content (MSL) för komponenter har reviderats kompatibilitet till blyfri lödning eftersom de blyfria processerna för med sig högre processtemperaturer och dÀrmed signifikant ökar Ängtrycken i komponenterna. Dessa ökade Ängtryck ökar i sin tur risken för popcorn-effekten, sprickbildning o.s.v. Med hÀnsyn till detta blir förvaring och torkning av komponenter en allt viktigare frÄga.

MSL Àr definierad av IPC/JEDEC standard J-STD-020C som slÀpptes i juli 2004. Leverans-, hanterings- och anvÀndarföreskrifter för fuktkÀnsliga komponenter Àr givna i J-STD-033B som slÀpptes i oktober 2005. Dessa standarder har uppdaterats vid introduktionen av blyfri lödningsteknologi.

Komponenttillverkare levererar fuktkÀnsliga komponenter effektivt förpackade för att förhindra absorption av fukt under transport och förvaring men sÄ fort denna förpackning bryts sÄ börjar komponenterna absorbera fukt. Beroende pÄ luftfuktighet och temperatur sÄ mÄste komponenterna anvÀndas i processen inom en viss bestÀmd tid. Denna Àr klassificerad av IPC-J-STD 033B. NÀr komponenterna överskridit den begrÀnsade tiden sÄ kan torka komponenterna I en bakningsprocess. Efter bakning sÄ mÄste sÄ komponenterna anvÀndas omedelbart.

Eftersom bakningsprocessen Àr tillÄten att anvÀndas endast en gÄng sÄ bÀr upprepad absorption av fukt i komponenterna undvikas. Huvudorsaken till detta Àr att procentsatsen korrosion ökar med temperaturen och detta medför i sin tur en sÀmre vÀtning mot kontaktytan vid lödprocessen.

MÄnga tillverkare av torkugnar erbjuder en extra eliminering av syrgas i torkningen genom att skapa en kvÀvgasatmosfÀr respektive vakuum under torkningsprocessen. Att vrida tillbaka klockan för komponenten kan ta vÀldigt lÄng tid. För endast en nÀst intill syrefri miljö sÄ bör denna ligga under 13 ppm för att stoppa oxidationen fullstÀndigt.

Eftersom de blyfria komponenterna dessutom innehÄller tenn sÄ blir torkningen Ànnu viktigare dÄ tenn Àr mer oxidationsbenÀget och risken för dÄlig vÀtning vid lödning dÀrför ökar.

Syret som krÀvs för oxidationen hÀrstammar frÄn tvÄ kÀllor; dels i syrgasmolekylen och dels i vattenmolekylen. Eftersom syre-vÀte bindningen i vattenmolekylen inte Àr lika stark som syrgasmolekylens syre-syre bindning sÄ Àr det syreinnehÄllande vattnet aggressivare som oxiderande Àmne Àn ren syrgas som krÀver temperaturer över 40°C för att börja oxidera. Tekniskt sett Àr det möjligt att lösa bÄde problemet med fukt och problemet med syre. Viktigt Àr att inte hÄlla för hög temperatur för att förhindra syrgasens reaktion med metallerna men samtidigt hÄlla en bra avfuktning av luften.


Jos Brehler
Totech
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1